Rezoucija Evropskog parlamenta o pravima dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezoucija Evropskog parlamenta o pravima dece

Evrpopski parlament usvojio je Rezoluciju kojom se poziva na borbu protiv eksploatacije, prisilnih brakova i seksualnog zlostavljnja dece.

Evropski poslanici pozvali su i na akciju u u borbi protiv diskriminacije i trgovine decom, ističući ključni doprinos koji deca daju u borbi protiv klimatskih promena u svetu.

Rezolucijom koja je doneta povodom obeležavanja 30. godišnjice UN-ove Konvencije o pravima deteta evropski polsanici osudili su sve oblike nasilja nad decom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a sve zemlje EU pozvane su da rade na novim strategijama za iskorenjivanje seksualnog nasilja i zlostavljanja dece kako putem interneta, tako i van mreže.

Evropski parlament traži od zemalja članica Unije da podrže zakone kojima se osuđuje telesno kažnjavanje dece.

Rezolucijom se zahteva potpuna primena Zajedničkog evropskog sistema azila kako bi se poboljšali uslovi za decu migrante i kao bi "zaštita dece bila vodeći princip u radu sa decom bez pratnje, a ne politika upravljnja migracijama".

Evropski parlament se založio i za rešavanje problema dece koja se rađaju "bez državljanastva" kao i za brobu protiv diskriminacije dece sa invaliditetom, migrantskog porekla, ali i dece čiji su roditelji pripadnici LGBT populacije, nalaze se u zatvorima ili pripdadaju grupi tzv "stranih boraca".

Parlament poziva sve zemlje EU da svoj deci garantuju pravo na inkluzivno obrazovanje, uključujući informacije o spolu i seksualnosti u skladu sa godinama.

Kao pozitivno, Rezolucija EP ističe značajnu ulogu koju deca mogu imati u oblikovanju političke agende kao što je nedavna mobilizacija protiv klimatskih promena.

U zaključku Rezolucije, Evropski parlament poziva sve zemlje koje još nisu ratifikovale Konvenciju UN o pravima deteta i njene dodatne protokole da to hitno učine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.