Rezolucija SRS o genocidu

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija SRS o genocidu

Srpska radikalna stranka podnela Skupštini Srbije Predlog Rezolucije o osudi genocida koji je počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Predlog Rezolucije o osudi genocida koji je počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, Srpska radikalna stranka podnela je Skupštini Srbije.

Član Predsedničkog kolegijuma SRS Vjerica Radeta je na konferenciji za novinare rekla da radikali ovom rezolucijom traže i da Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije uputi "apel parlamentima zemalja koje su nastale raspadom SFRJ da osude taj genocid".

Ona je navela da se razlozi za podnošenje predloga rezolucije nalaze u činjenici da se nastoji da se relativizuje taj zločin "da postoji opasna bojazan da taj genocid neće biti priznat od sadašnjeg režima u Hrvatskoj", da se ustaški zločini slobodno promovišu i veličaju, da je ekumenizam u porastu...

Radeta je rekla da istorijske činjenice govore o tome da je na "teritoriji bivše Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1941 - 1945 godine postojala klerofašistička Nezavisna Država Hrvatska, da je više od milion Srba, Roma i Jevreja ubijeno u NDH, da su tamo bili formirani logori, stratišta ...i da su mnogi istoričari, publicisti, oficiri italijanski i nemački svedočili o zlodelima i zločinima ustaša nad Srbima, Romima i Jevrejima".

Smatramo da će, ako Skupština Srbije donese ovakvu rezoluciju, na taj način dati svoj značajan doprinos borbi protiv genocida, rekla je Radeta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.