Rezervisti traže svoje ratne dnevnice

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2010, 05:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervisti traže svoje ratne dnevnice

Oko 500 vojnih rezervista Raškog okruga, učesnika ratova od 1991. do 1999. godine, protestovalo je u nedelju po podne u centru Kraljeva zahtevajući od države da im isplati ratne vojne dnevnice i omogući subvencije za plaćanje komunalija, kao što je to urađeno u Beogradu.

Traže svoje dnevnice: Rezervisti u Kraljevu

Sreten Lazović, predsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Raškog okruga iz ratova od 1991. do 1999. godine, kazao je da se oko 8.000 ljudi nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na spisku vojnih rezervista Raškog okruga, od kojih je 3.000 tužilo državu zahtevajući isplatu ratnih vojnih dnevnica.

- Ovo predstavlja otežavajuću okolnost za nadležne, jer se naš problem više ne može staviti ad akta. Uprkos brojnim peripetijama tokom ovih sudskih sporova, prebacivanja nadležnosti sa jednog suda na drugi, navodnih zastarevanja predmeta, mi nećemo odustati - naveo je Lazović.

- Samo u Kraljevu je sahranjeno 77 ratnih vojnih rezervista. Nas što smo preživeli, sada ranjavaju nepravdom. Izgleda radnici i seljaci, kojih je najviše među rezervistima, valjaju državi samo kada se ratuje - smatra Sreten Lazović, predsednik Udruženja ratnih vojnih veterana Raškog okruga.

- Mora se prestati sa primenom dvostrukih aršina kada su u pitanju isplate vojnih ratnih dnevnica. Nije pravedno da u Nišu i Leskovcu budu isplaćene, a nama se još duguje - kazao je Lazović.

On je naveo da je prilikom nedavnog susreta sa ministrom za rad i socijalna pitanja Rasimom Ljajićem, dobio uveravanja da će država sve učiniti da pomogne vojnim rezervistima Raškog okruga.

Lazović je rekao da je u proseku svaki vojni rezervista proveo na ratištima bivše Jugoslavije 78 dana, i da država svakom od njih pojedinačno duguje 3.500 dinara po ratnom danu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.