Rezervisana TRI MESTA ZA SRBE, a sve je PITANJE DANA? Albanci opet napali Beograd za neuspehe

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervisana TRI MESTA ZA SRBE, a sve je PITANJE DANA? Albanci opet napali Beograd za neuspehe

Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini.

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj kaže da "Beograd postaje prepreka" za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen pre skoro tri godine, a statut usvojen pre nekoliko meseci, prenosi Kosova pres.

On, međutim, tvrdi i da je registracija preduzeća Trepča pitanje dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a rudare iz srpske zajednice poziva da "ne postanu žrtve zvaničnika Beograda".

Kako navodi Kosova pres, privremene vlasti iz Prištine rezervisale su tri mesta za Srbe u bordu Trepče ali, kako kaže, rukovodioci ovog giganta u Severnoj Mitrovici "odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče".

Tzv. ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka je rekao da je zbog značaja Trepče u severnoj Kosovskoj Mitrovici "predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče".

Kako navodi Kosova pres, predsednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče.

Tzv. kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog meseca.

Inače,

Šef vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je ranije danas da privremene prištinske vlasti nisu u stanju da uspešno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sever, koji je ekonomski uspešan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na KiM.

On je podsetio da je Trepča sever registrovana i u našem sistemu, "te da smatramo, kao država Srbija, da je Trepča AD na celokupnoj teritoriji KiM naša".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.