Revolucija u Danskoj: Osnovana stranka koju vodi veštačka inteligencija

Izvor: B92, 04.Avg.2022, 20:14

Revolucija u Danskoj: Osnovana stranka koju vodi veštačka inteligencija

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku kojom u potpunosti upravlja veštačka inteligencija.

Ona namerava da se kandiduje na sledećim opštim izborima u junu 2023.

Osnivanje stranke pokrenuo je krajem maja danski umetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Sintetička partija. Stranku u potpunosti vodi veštačka inteligencija, ali još uvek nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojevrsni odgovor na apstinenciju Danaca, kada su izbori u sredini. Njih oko 15 odsto glasalo je na poslednjim opštim izborima.

Objedinjavajući pisane publikacije svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja "političku viziju običnog čoveka", rekao je za AFP umetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korišćenja veštačke inteligencije ove "antipolitičke“ stranke je "optimizacija sistema glasanja u Danskoj", objasnio je on. U isto vreme, Sintetička partija predstavlja izazov za stotine marginalnih partija koje postoje u Danskoj, od kojih mnoge nisu ozbiljne konvencionalne partije.

U Danskoj postoji 230 mikro partija, uključujući i Sintetičku partiju. Niko od njih još nije prikupio 20.182 potpisa potrebna za učešće na opštim izborima. Sintetička partija ih je do sada, prema zvaničnim podacima, prikupila 4. Zbog toga je teško predvideti da li će ova politička formacija, najnoviji projekat umetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu.

Ukoliko dobije dovoljno glasova na izborima, stranka namerava da imenuje predstavnika zaduženog za povezivanje veštačke inteligencije sa političkim debatama u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stranka koju vodi veštačka inteligencija najavljuje učešće na izborima

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2022

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu veštačkom inteligencijom, koja namerava da se kandiduje na sledećim opštim izborima u junu 2023. godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.