Revizorski sud kažnjava stranke

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizorski sud kažnjava stranke

Narodnoj partiji Austrije i Socijaldemokratskoj stranci preti kazna u milionskom iznosu.

Kazna im preti pošto je predsednica Revizorskog suda Margit Kraker protiv ove stranke podnela prijavu partijskom senatu zbog prekoračenja ograničenja troškova za izbore 2017.godine.

Partije su na prošlim parlamentarnim izborima imali ograničenje od sedam miliona evra za predizbornu kampanju.

OVP je taj limit prekoračila za čak skoro šest miliona evra, a SPO za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 383.000 evra.

OVP zbog nepoštovanja ograničenja preti kazna od miliona evra, a SPO će morati da plati 40.000 evra.

Finansijski izveštaj Slobodarske partije (FPO) još nije analiziran, pošto nedostaju potpisi, ali se očekuje da će i ta stranka biti sučena sa kaznom jer je potrošila 10,7 miliona evra na izbore 2017., što je za više od tri miliona više od odredjene gornje granice, a za to joj preti kazna od 565.000 evra.

Kraker je, takođe, iznela i sumnju u zakonito delovanje udruženja bliskih stranaka.

Tako je OVP morala naknadno prijaviti donacije dva udruženja u visini od 74.000 evra.

Inače OVP je prijavila i SPO zbog donacija koje je dobijala preko "svojih" udruženja i organizacija, pre svega zbog predizbornih skupova koje je organizovalo udruženje penzionera, ali i socijaldemokratske frakcije u Radničkoj komori.

Nadležne ustanove započele su, nakon afere "Ibica", odnosno video snimaka u kojima je doskorašnjim lider FPOO Hajnc Kristijan Štrahe nudio jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku pomoć svojoj stranci i to zaobilazeći kontrolne organe, preko pçartijskih udruženja, "češljanje" finansijskih izveštaja i donacija koje su stranke dobijale.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.