Revizori protiv Bajatovića i Kusturice

Izvor: Mondo, 26.Feb.2013, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizori protiv Bajatovića i Kusturice

Bajatović zaradio samo zahtev za pokretanje istrage, a Kusturica i prekršajnu prijavu i prijavu za provredni prestup.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Državna revizorska institucija podnela je, između ostalih, protiv direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, dok su protiv direktora "Parka prirode Mokra Gora" Emira Kusturice podnete i prekršajna prijava i prijava za privredni prestup.

Kako je navedeno na internet sajtu DRI, prekršajne prijave podnete su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i protiv generalnog direktora JKP "Gradska čistoća" Aleksandra Stamenkovića, a u Elektrovojvodini prekršajne prijave podnete su protiv direktora Tihomira Simića, direktora ogranka "Elektrodistribucija Novi Sad" Mirka Majstorovića i direktora Centra za javne nabavke Milanka Radića.

Prijave za privredni prestup, između ostalih, podnete su protiv direktora JKP "Zelenilo Beograd" Radovan Draškića, generalnog direktora Aleksandra Stamenkovića, nekoliko odgovornih u JKP Gradsko saobraćajno preduzeće - generalnog direktora Mileta Radojevića, direktora za finansije i investicije Gordana Petrovića i izvršnog direktora za investicije Vladimira Murganića.

Za privredni prestup prijave su podnete i protiv direktora Gradskog stambenog Beograd Slobodana Miljkovića, direktora "Termoelektrana i kopova Kostolac" Dragana Jovanovića, direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Cvija Babića.

Svi oni bili su na tim funkcijama u periodu od 1. januara do 31. decembra 2011. godine.

Državna revizorska institucija je nadležnim sudovima podnela 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a nadležnim tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup, kao i osam krivičnih prijava.

DRI je nadležnim sudovima podnela 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

DRI je nadležnim tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup, kao i osam krivičnih prijava. Prijave su, na osnovu izveštaja za 2011. godinu, podnete i protiv više od 300 odgovornih lica, navodi se u saopštenju.

U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova, DRI je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.

U Sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti podneto je 100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, DRI je podnela 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama, odnosno domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku.

U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava, podneto je osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

U Sektoru za reviziju Narodne banke Srbije, u delu za korišćenje javnih sredstava i za poslovanje sa državnim budžetom i drugih subjekata revizije, podneta su dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i dve prijave za privredni prestup protiv osam odgovornih lica u agencijama.

Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti su zbog nepoštovanja pojedinih odredbi zakona o budžetskom sistemu, o javnim nabavkama, o radu, o državnim službenicijama, o platama u državnim organima i javnim službama, o državnom premeru i katastru, uredbi o budžetskom računovodstvu i o kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

Prijave za privredne prestupe su podnete zbog nepoštovanja pojedinih odredbi zakona o računovodstvu i reviziji, o privrednim društvima i o planiranju i izgradnji.

Krivične prijave podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određenu namenu u budžetskoj godini, što čini krivično delo prema odredbama Krivičnog zakonika Srbije.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.