Revizori podnose prijave

Izvor: RTS, 03.Feb.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizori podnose prijave

Zbog kršenja Zakona o budžetu i o javnim nabavkama, Državna revizorska institucija podneće, iduće nedelje, desetak prijava protiv odgovornih u ministarstvima. Devetnaest prekršajnih prijava protiv državnih funkcionera, podnetih pre dve godine, do sada bez presuda.

Državna revizorska institucija (DRI) podneće, početkom iduće nedelje, desetak prijava protiv odgovornih u ministarstvima koji su kršili propise u raspolaganju budžetom za 2009. godinu, saznaje agencija Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Odgovorna lica protiv kojih mogu biti podnete prijave su ministri i saradnici na koje su prenosili ovlašćenja, kao i državni sekretari. Većina prijava, kako navode u Državnoj revizorskoj instituciji, odnosiće se na više prekršaja.

Izveštaj DRI o kontroli budžeta za 2009. godinu predstavljen je sredinom decembra 2010. godine, a podnošenje prijava kasnilo je zbog kompletiranja dokaza o prekršajima.

Prema Zakonu o DRI, ta institucija ima ovlašćenje da za utvrđene nepravilnosti u raspolaganju budžetom podnosi prekršajne i krivične prijave, obaveštava Skupštinu Srbije i zahteva razrešenje odgovornih lica.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije i u sedam Ministarstava: finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta. Pozitivno mišljenje državnih revizora dobila je samo NBS.

Državni revizori su utvrdili da su u raspolaganju budžetom za 2009. godinu najčešće kršeni Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o javnim nabavkama. Suprotno Zakonu o budžetskom sistemu, kontrolisani budžetski korisnici su za određene namene trošili više novca nego što je bilo opredeljeno.

Krivičnim delom se smatra svaka isplata budžetskog novca koja je za milion dinara premašuje odobrenu svotu. Prema nalazima DRI, takvih prekoračenja je bilo u 2009. godini.

Nema presuda po prvim prijavama DRI

Prvi izveštaj koji je uradio DRI odnosio se na reviziju republičkog budžeta za 2008. godinu. Na osnovu tog izveštaja, DRI je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 19 državnih funkcionera, među kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Do sada nije doneta nijedna pravosnažna presuda u postupcima pokrenutim na osnovu tih prijava.

Državna revizorska institucija (DRI) će uskoro objaviti rezultate revizije finansijskih izveštaja za 2009. godinu tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže Srbije i Transnafta iz Pančeva.

Državni revizori su kontrolu finansijskih izveštaja javnih preduzeća počeli krajem septembra pošle godine. U 2011. godini, nakon što bude zaposlen veći broj državnih revizora, osim revizije državnog budžeta biće moguća i kontrola finansijskih izveštaja većih javnih preduzeća, ali i budžeta lokalnih samouprava i socijalnih fondova.

DRI je nadležan za kontrolu oko 9.000 budžetskih korisnika, među kojima su i političke partije. Za sada državni revizori najavljuju da će proveriti kako partije troše novac poreskih obveznika samo u okviru kontrole završnog računa budžeta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.