Revizija reizbora sudija za dve nedelje

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija reizbora sudija za dve nedelje

Revizija reizbora sudija trebalo bi, za oko dve nedelje, da počne pred Visokim savetom sudstva. Prema rečima Dragane Boljević, predsednice Društva sudija Srbije, razgovori o tome kako sprovesti reizbor još traju.

– Društvo je svoja uputstva o načinu revizije reizbora sastavilo i na osnovu zajedničkih stavova sa Visokim sastavom sudstva i ona su pravi odgovor na to kako bi taj postupak trebalo da se odvija – rekla je Boljevićeva.

Na jučerašnjoj konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinare predstavljena je i odluka Ustavnog suda koja je, prema rečima Boljevićeve, praktično poništila sve odluke Visokog saveta sudstva o razrešenju 837 sudija.

– To je druga odluka koja je doneta. Prva je bila u slučaju sudije Zorana Saveljića iz Niša, od 8. maja prošle godine. Ova druga odnosi se na Milenu Tasić, sudiju iz Jagodine, od 2. decembra 2010. godine. U obe odluke, naročito u ovoj drugoj, Ustavni sud nabraja nedostatke koji su napravljeni u postupku izbora, odnosno neizbora svih 837 sudija. Takođe, daje jasno uputstvo za Visoki savet sudstva na koji način treba da sprovede postupak – objasnila je Boljevićeva.

U pomenutoj odluci se, prema njenim rečima, vrlo eksplicitno, objašnjava da je Ustavni sud odlučio da se odluka objavi, između ostalog, i zbog njenog značaja na postupanje i odlučivanje u predmetima svih nereizabranih sudija. Na taj način, ocenila je Boljevićeva, Visokom savetu sudstva olakšan je zadatak u postupku revizije.

– Sad je jasno kako VSS treba da postupi u svim slučajevima revizije reizbora. Na isti način to je formulisano i u smernicama Društva sudija Srbije, pa se nadamo da će VSS prepoznati jedno pouzdano i kvalitetno rešenje koje će nam omogućiti dobijanje pozitivne ocene u evropskim integracijama – rekla je predsednica Društva sudija Srbije.

M. D.

objavljeno: 15.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.