Revizija istrage o smrti Dade

Izvor: B92, 15.Avg.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija istrage o smrti Dade

Beograd -- Ministarka pravde Snežana Malović za B92 izjavila da podržava odlučnost Tužilaštva da počne reviziju predmeta u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović.

Očekujem da se rasvetli sve što se odnosi na nerazjašnjene slučajeve iz prošlosti, a naročito što se tiče smrti novinarke Dade Vujasinović, rekla je Malovićeva.

Kao ministarka pravde izražavam očekivanje da će se postupak voditi efikasno i da će sela javnost Srbije uskoro moći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sazna detalje do kojih su došli u svojoj istrazi, rekla je ona.

Dnevni list "Blic" je objavio da će Tužilaštvo će ispitati sve veštake koji su dali nalaz o smrti Vujasinovićeve, a biće saslušani i neki ljudi koji do sada nisu davali iskaz.

Radislava Dada Vujasinović, novinarka "Duge", nađena je mrtva u aprilu 1994. u svom stanu u Novom Beogradu.

"Blic" je podsetio da su načelnik Instituta za sudsku medicinu Branimir Aleksandrić i balističar Milan Kunjadić konstatovali da je to bilo samoubistvo, ali da je porodica novinarke angažovala stručnjake koji su to opovrgli.

Doktor sudske medicine Rastislav Lazarević i balističar Zoran Jovanović konstatovali su da novinarka nije mogla sama sebi da nanese povrede, naveo je taj list, uz napomenu da je sudski veštak Mirjana Štajner utvrdila da je telo pomerano, i da pored krvi Dade Vujasinović postoje tragovi druge krvne grupe.

Okružni sud u Beogradu je 2006. naložio još jedno veštačenje u kojem je balističar Vladimir Kostić zaključio da je "smrt novinarke prouzrokovana delovanjem drugog lica" i da je to najverovatnije bilo ubistvo.

NUNS zadovoljan najavom tužilaštva

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zadovoljstvo povodom najave revizije predmeta ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović i izrazilo nadu da će nepristrasna istraga dovesti do "sudjenja počiniocima i njihovim nalogodavcima, ali i onima koji su više od 16 godina krili istinu o ubistvu naše koleginice".

„Rasvetljavanje ovog ubistva je od ključnog značaja za status naše profesije, jer nikako ne smemo zaboraviti da je njime započet niz još nerasvetljenih političkih ubistava i napada na naše kolege", izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

U saopštenju NUNS-a se ističe da je posebno značajna namera Tužilaštva da ispita sve veštake i do sada neslušavane svedoke, medju kojima su i novinari.

"Podsećamo i da je rekonstrukcija ubistva uradjena 1998. godine nedvosmisleno pokazala da se Dada Vujasinović nije sama ubila, ali i na činjenicu da je ta istina punih 12 godina sudski zabranjena", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.