Restaurator iz Užica obnavlja ikone

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restaurator iz Užica obnavlja ikone

Nekada muzejski preparator, danas, uz upornost i veliku želju - restaurator, slikar i konzervator Dragan Tomanović iz Užica, proveo je skoro dve godine na Svetoj Gori, na poziv svojih kolega iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, koji su radili na očuvanju manastira i crkava.
Iako je u tajnoviti svet ikonopisa i freskopisa ušao u svojoj četvrtoj deceniji, njegov konzervatorski potpis stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na desetine najstarijih crkava i manastira na Balkanu. Ali ono što on izdvaja iz svoje biografije je obnova živopisa na Hilandaru.

"Prvi posao što sam radio tamo i što je bilo najlepše, to su Paraklisi Hilandarski, Paraklisi su zapravo male crkve koje su skrivene u njihovim konacima, koje kada dolaze posetioci, ne mogu da vide, to je intiman deo njihov u kome oni borave i gde se mole", kaže Dragan Tomanović, konzervator, slikar-restaurator.
Od 12 Paraklisa koliko ih je tamo, Dragan je uradio konzervaciju četiri.
"Konzervacija jeste kompleksna, ali se negde ona moze uporedjivati sa lečenjem, kao što lekari leče ljude, mi lečimo ikone, freske i zidove, na određen način", kaže Dragan.
Obilazeći Svetogorske staze kroz šume kestena, a za tragom o srpskim isposnicama, pronašao je  sakrivenu malu srpsku crkvu. Molevoklisiju do koje je stigao uskim hodnikom.
"Zove se Molevoklisija, u prevodu olovni krov, moje kolege su išle tim putem, tražili su je, ali je nisu videli, i ja sam je prošao, ona je bila toliko skrivena u šumi, da sam je prošao iznad nje i morao sam da se vratim. Odjednom pukne jedna mala crkva, neki 16-17. vek, izvanredno
slikana, i tako malena da u nju može da stane samo 10 monaha", kaže Dragan.
Na dve godine njegov dom bila soba je jednim zidom bila naslonjena na deo crkve Flaska, koji je premalterisan, ali znatiželja u njemu nije dopustila da taj zid i danas ostane okrečen.
"Celom površinom sam skinuo taj sloj i došao do tog freskoslikarstva koje je iz 14 veka, to je bila scena Blagovesti, sa leve strane Arhangel Gavrilo, s desne strane Bogorodica. To je nesto baš izuzetno, u neizvesnosti bivaš, a odjednom ti se stvore prelepi likovi", kaže Dragan Tomanović, konzervator, slikar-restaurator.
Sa mladalačkim elanom Dragan, sada otima od zuba vremena ikone iz crkve u Prekovu kod Ivanjice, dela cuvenih Lazovića, predstoji mu konzervacija Carskih dveri i ikona iz stare crkve brvnare u Sevojnu.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.