Resničani najavili nove proteste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resničani najavili nove proteste

BEOGRAD -

Oko 200 građana Resnika večeras je u centru tog mesta organizovalo protestni skup, zbog namere gradske vlasti da Rome sa Novog Beograda smesti u kontejnersko naselje u tom čukaričkom kraju.

Na skupu, koji je protekao bez incidenata, pročitano je otvoreno pismo građana Resnika i najavljeno da će mirni protesti biti nastavljeni i narednih dana.

Na skupu je istaknuto da večerašnji protest nema veze sa političkim strankama, a od gradonačelnika Dragana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đilasa je zatraženo izvinjenje jer je, kako je navedeno na skupu, građane Resnika povezao sa rasistima.

Pismo je pročitao meštanin Resnika Branko Marić, navodeći da žitelji tog naselja najoštrije osuđuju sinoćni napad na policiju, ali i brutalnu primenu sile od policije nad građanima, koji su protestovali.

U pismu je navedeno i da, ako se gradonačelnik ne izvini zbog jučerašnje izjave, može očekivati podnošenje 5.000 krivičnih prijava protiv njega, jer je povezao meštane Resnika sa rasizmom.

Resnik dugi niz godina ima svoje Rome, koji su integrisani u zajednicu i koji su i bili učesnici jučerašnjeg protesta, navodi se u pismu koje je pročitao Marić.

Meštani su započeli prikupljanje potpisa za peticiju kojom će njihovo protivljenje doseljavanju Roma biti upućeno gradskoj vlasti.

Na skupu je najavljeno i da će naredni protest, u skladu sa zakonom, biti prijavljen Policijskoj upravi (PU) Rakovica i istaknuto da će biti miran.

Meštanka Resnika Snežana Radovanović je najavila da će jedan od zahteva u peticiji biti smena načelnika PU Rakovica, zbog, kako tvrdi, brutalnog ponašanja policije tokom sinoćnih incidenata.

Na skupu je rečeno da će sledeći protest organizovati Inicijativni odbor, koji će obezbediti redarsku službu, jer meštani Resnika ne žele da dođe do bilo kakvog incidenta.

Protest je protekao bez prisustva policije, ali je oko kilometar dalje, na ulazu u Resnik, preventivno bilo prisutno desetak pripadnika Žandarmerije, sa dva vozila.

Reporteri Tanjuga obišli su i lokaciju na kojoj u kontejnerskom naselju treba da budu smešteni Romi, gde je večeras takođe bila potpuno mirna situacija.

Tu se nalazi, uz desetak pripadnika Žandarmerije, isto toliko policajaca.

Đilas: Nema razloga za proteste protiv naseljavanja Roma

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da nema razloga za protest protiv naseljavanja Roma u Resniku i najavio da će raseljavanje neformalnog romskog naselja kod "Belvila" na Novom Beogradu početi u drugoj polovini aprila.

"Nema nikakve potrebe za tim - 20 porodica, 40 odraslih, nekoliko desetina dece ne mogu nikoga da ugroze i nema nikakvog razloga za proteste", rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada Beograda.

On je ponovio da u Beogradu nema pregovora sa ljudima koji zauzmu neki deo zemljišta, na kojem treba da se grade veliki infrastrukturni projekti, ali ni sa onima koji smatraju da to što će se na kilometar i nešto od njihovih kuća naseliti 20 porodica Roma predstavlja razlog za demonstracije i napade na policiju.

"Veliki broj građana koji je juče protestovao nije imao prave informacije o naseljavanju Roma. Svesni smo da se građani plaše doseljavanja onih koji ne rade i koji su krali vodu, struju i neke druge stvari. Ali ni u jednom naselju koji je grad napravio za Rome nemamo takve slučajeve, nigde nemamo problem", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je istakao da se svako ko u tim naseljima krši zakon i pravila izbacuje iz naselja i da zato ne postoji nikakav razlog da se bilo ko u Resniku plaši da će biti poremećeni odnosi dolaskom 20 romskih porodica.

"Siguran sam da će deca koja će tamo doći ići normalno u škole, a za njihove roditelje ćemo naći posao. Mi ćemo za njih obezbediti osnovne stvari za život", rekao je Đilas, dodajući da je pored naselja "Belvil" nastanjeno preko 200 porodica, sa 500-600 dece, od kojih tek sedmoro njih ide u škole.

U Resniku je noćas bilo mirno, posle incidenata između građana koji se protive doseljavanju Roma i policije, a u policijsku stanicu Rakovica, zbog sumnje da su izazivali nerede, privedeno je na razgovor 15-tak osoba, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Sa privedenim osobama u toku je operativni rad, a u konsultaciji sa nadležnim pravosudnim organima biće definisano da li će biti preduzete zakonske mere, naveli su u MUP-u.

U nedelju je u Resniku grupa meštana pokušala da spreči postavljanje kontejnera za stanovanje za Rome, a prilikom intervencije policije, koja je privela četiri osobe, lakše je povređeno 12 policajaca i dva građanina.

Marković: Grad Beograd se trudi da reši problem

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je danas da se grad Beograd trudi da problem neformalnih naselja reši na najbolji mogući način i da podržava stav gradonačelnika Dragana Đilasa da je ponašanje nekih građana Resnika neprihvatljivo.

"Grad Beograd se trudi da rešavanje problema neformalnih naselja učini na najbolji mogući način i u tim naporima uživa punu podršku Ministarstva", rekao je Marković.

"Ministarstvo je s gradom Beogradom uspostavilo jako dobru saradnju kada je u pitanju raseljavanje neformalnih naselja. Imali smo izuzetan uspeh u raseljavanju neformalnog naselja u Bloku 72 koje je koordiniralo Ministarstvo", podsetio je Marković i dodao da su ti građani dobrovoljno raseljeni u skladu s najvišim standardima.

On je istakao da su u raseljavanju porodica iz tog naselja, pored resornog ministarstva i grada Beogradu, učestvovali i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Udruženje građana "Praksis".

Dačić: Privedeni navijači "Crvene zvezde" i "Rada"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je posle incidenata u Resniku privedeno 20 osoba, od kojih je 14 zadržano i da je reč o navijačima "Crvene zvezde" i "Rada".

Dačić je istakao da su protiv njih podnete i krivične i prekršajne prijave.

Krivične prijave zbog ometanja službenog lica u obavljanju posla podnete su protiv dve osobe, a krivične prijave zbog napada i nasilničkog ponašanja protiv 16 osoba, od kojih su dve maloletne.

Prekršajne prijave podnete su protiv dve osobe, dodao je Dačić.

On je naglasio da nema razloga da bilo ko napada policiju i da je ona reagovala kada su je gađali kamenjem, ali i ukazao da problem nije u nadležnosti policije, već je adresa za to pitanje gradska vlast.

Dačić je ukazao da policajci ne mogu da budu "glineni golubovi" i da je povodom incidenta u Resniku razgovarao s predstavnicima gradskih vlasti.

"Mislim da je dobro da se spreče ovakvi događaji, ali i da Romi ne mogu da budu raseljeni sa jedne lokacije, a da na drugoj ne žele da ih prime", naglasio je Dačić.

Događaj u Resniku nesumnjivo je za žaljenje, kaže u izjavi za Radio - televiziju Vojvodine zaštitnik građana Saša Janković. On, ipak, dodaje da treba objektivno posmatrati ceo slučaj u kome, kako kaže, nema prostora da se osuđuje bilo ko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.