Rešiti pitanje jevrejske imovine

Izvor: B92, 07.Apr.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rešiti pitanje jevrejske imovine"

Beograd -- Izraelski ambasador Josef Levi za B92 kaže da Izrael ne očekuje da pitanje vraćanja imovine Jevreja stradalih u Holokaustu bude brzo rešeno.

On dodaje da je njegova zemlja spremna da pomogne Srbiji da dođe do pravednog rešenja.

Staro sajmište, mesto stradanja 48.000 Jevreja, Srba i Roma, i dalje je bez memorijalnog centra.

"Muzej sećanja na mestima gde su na mučki način nacisti ubijali je naša moralna odgovornost. Time žrtvama vraćamo identitet, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a mladima dajemo šansu da na pravi način sagledaju užase fašizma", poručuje ambasador Levi.

"Posetio sam izložbu Holokaust u Srbiji i na jednoj fotografiji od pre rata video lepu mladu ženu sa bebom u naručju, Rahelu Mitić, kako sedi u jednom kafeu na Dorćolu. Pored te slike nasmejane i ponosne žene stajalo je potresno svedočanstvo o njenom tragičnom kraju - ona sa bebom u naručju u grobnici na Banjici, gde su je nacisti zajedno sa ostalim logorašima streljali. Ti ljudi nikada ne smeju biti zaboravljeni", naglasio je on.

Srbija je, kaže ambasador Izraela, jedna od malobrojnih zemalja koje su štitile Jevreje, gde su se oni osećali kao kod kuće. I danas, dok se u nekim evropskim zemljama beleži porast antisemitizma, Srbija nema takvih problema.

A ono što bi država Srbija mogla da učini za Jevreje ubijene u nacističkim progonima ili deportovane u logore smrti širom Evrope, jeste da na, kako kaže izraelski diplomata, pravedan način reši pitanje imovine koja im je nekada pripadala.

"Čak 83 odsto od ukupnog broja Jevreja, koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije, stradalo je tokom Drugog svetskog rata. Oni su imali kuće, radnje, imanja... Sve je to promenilo vlasnike i namene, ali da ste svakoga od njih pitali minut pre odlaska na stratište, šta želite da se uradi sa vašom imovinom, oni bi rekli ono što je pravedno", istakao je on.

Jasno je da brza rešenja tog pitanja ne postoje, kao i da Srbija nije bogata država, ali Izrael je spreman da pomogne u nalaženju najboljeg načina da se reši pitanje restitucije, prenosi ambasador Levi.

Koliko je imovine oduzeto jevrejskoj zajednici ne zna se, pošto je veliki broj dokumenata nestao. Za povraćaj imovine žrtava Holokausta koje nemaju žive zakonske naslednike još nema konkretnih rešenja. Poseban zakon, koji će rešiti to pitanje, trebalo bi da bude donesen posle izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.