Rešite se celulita

Izvor: Blic, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešite se celulita

Za svaku ženu je prava noćna mora kad treba da pogleda svoje telo u ogledalu. Ona se budi sa mišlju o „pomorandžinoj kori" čim dođu lepi dani, kad ovaj problem postaje vidljiv i drugima. Celulit su toksini pomešani sa 70 procenata vode i zajedno čine čauru koja se pakuje u organizmu.

Svake godine farmaceutske i kozmetičke kompanije nas zasipaju tvrdnjama da su proizvele preparate koji donose čudotvorno rešenje. Jedno italijansko istraživanje, kojim je obuhvaćeno 740 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena između 16 i 54 godine, pokazalo je da ovaj problem pogađa 98 odsto žena i da više od polovine njih pati zbog toga. Osećaj nezadovoljstva je toliko jak da ponekad vodi u neurozu.

Lečenje

Ne postoji čudotvoran lek protiv celulita. Kreme i tablete ne mogu ništa da postignu ako se ne kombinuju sa uravnoteženom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Ishrana

Detoks dijete će vam mnogo pomoći. One podrazumevaju da u organizam unosite mnogo voća i povrća i kuvanu hranu. Iz jelovnika morate da izbacite kafu, cigarete i alkohol. U toku dana trebalo bi da popijete dva litra vode i nekoliko šolja čaja od peršuna. Tek kada prilagodite ishranu možete da počene sa mazanjem, masažama i vežbanjem.

Kreme

Biljke, alge i trave se često koriste u proizvodnji preparata za koje se tvrdi da doprinose dreniranju tkiva i razbijanju celulita. „Tačno je da se iz biljaka dobijaju neke supstance koje mogu da budu efikasne u početnim fazama razvoja celulita", kaže italijanski stručnjak Fabio Firencuoli. „Ekstrakti biljaka koji deluju na mikrocirkulaciju, kao što su ginko biloba, gotu kola ili grožđe, tačnije semenke grožđa, mogu da daju neke rezultate." Isto važi i za kostriku, divlji kesten ili borovnicu, ali svim ovim biljkama ne treba pripisivati čudotvorna svojstva. Zeleni čaj, guarana i bršljen deluju samo na izgled kože.

Cena: Kreme su od 100 dinara po tubi do 3.000 dinara.

Masaža

Sve zavi o kom se celulitu radi, ali ako je vaš celulit u početnom stadijumu biće vam potrebno deset vezanih tretmana da bi vaša koža izgledala glatko. Masaže traju od pola sata, do sat i po i ubrzavaju cirkulaciju i razgrađuju celulit. Nekada su malo bolne. Bitno je da posle masaže ne smeju da vam se pojave masnice ili podlivi, to vam ukazuje da treba da promenite masera

Cena: Za deset tretmana, zavisno od dužine trajanja masaže i salona, treba da izdvojite od 7.000 dinara do 12.000 dinara.

Kućna masaŽa

Posle kupanja svaki put masirajte noge i ruke masažerom ili četkom. Bitno je da budete uporni i da počnete na vreme.

Novo u borbi protiv celulita

Reč je o nešto skupljim tretmanima koje možete da isprobate u kozmetičkim salonima. Neki uspevaju da vam reše problem, dok se nakon nekih celulit vraća, a koža izgleda loše.

LPG tretmani - Aparat radi na bazi limfne drenaže, ubrzava protok limfe u vezivnom i potkožnom sloju i tako razgrađuje masne naslage i celulit.

Deset tretmana košta oko 150 evra.

Corpo 02- Elektrostimulator - Reč je o najsavremenijem elektrostimulatu koji elimiše celulit, oblikuje i zateže telo i lokalizuje i eliminiše masnoće. Najbolje da ga koristite uz LPG.

Deset tretmana oko 6.500 dinara.

Ultrazvučno razbijanje - Najbolje je za elimisanje „sportskog" celulita, onog koji je nagomilan i tvrd na dodir. Da biste videli rezultate potrebno vam je sedam do deset tretmana.

Deset tretmana 4.000 dinara.

Krivci za celulit

Celulit se pojavljuje pre puberteta, kad se stvaraju adipozne ćelije. Ova promena, naročito izražena kod žena koje koriste kontraceptivnu pilulu, postaje još izraženija u trudnoći, a zatim i u menopauzi.

„Neuravnotežena ishrana koja podrazumeva previše masti, ugljenih hidrata i šećera podstiče lučenje insulina i stvaranje masnih naslaga. Ako preterujete i sa solju, u tkivima se zadržava više tečnosti. Osim toga, na mikrocirkulaciju negativno utiču i alkohol, cigarete i kafa, ako se pije u prevelikim količinama", ističe nutricionista Oliviero Skulati. Tome treba dodati i visoke potpetice i tesnu odeću, koja takođe otežava cirkulaciju, i emotivni stres, koji podstiče lučenje adrenalina i noradrenalina, odgovornih za stvaranje masnih naslaga. Ako se na nepravilnu ishranu nadoveže i nedovoljna fizička aktivnost, posledice su vrlo lako uočljive. Istraživanja su pokazala da je u tkivima zahvaćenim celulitom cirkulacija sporija za 35 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.