Rešen problem plovnosti Dunava na sektoru Futog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2021, 15:28

Rešen problem plovnosti Dunava na sektoru Futog

Zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije, biće omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji, istakao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović tokom obilaska izvedenih radova na kritičnom sektoru "Futog" plovnog puta na Dunavu.

"Srbija nema more, ali ima 600 kilometara Dunava. Posle 30 godina konačno smo na putu da omogućimo nesmetanu plovnost na celoj dužini Dunava, od ulaska u Srbiju do izlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na rumunskoj granici", rekao je Momirović.

Ovi radovi, kako je naveo, finansirani su sa svega 15 odsto iz budžeta Republike Srbije i 85 odsto iz grantova IPA fondova.

"Znači da građane Srbije ovo košta 15 odsto do ukupne investicije koja iznosi oko 10 miliona evra, a sa ovim radovima omogućavamo potpunu plovnost kod Futoga gde je plovidba 30 godina bila otežana" rekao je Momirović.

Ministar je napomenuo da su naredni koraci u obezbeđivanja plovnosti Dunava vađenje stare nemačke flote brodova kod Prahova i rešavanje problema kod Šaringradske ade, što će omogućiti pun kapacitet plovidbe ovom rekom koja, kako je rekao, u svakom smislu predstavlja novi autoput za Srbiju i Evropu.

Radovi na sektoru Futog su obuhvatili polaganje 20.000 kubnih metara geotekstila na pozicijama na kojima su građeni hidrotehnički objekti, kao i ugradnju 31.000 kubnih metara najkvalitetnijeg sertifikovanog kamena prilikom izgradnje ševrona i neukorenjenog napera, saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da je ovakav sistem obezbeđivanja plovnosti Dunava kod Futoga jedinstven i po tome što je izgrađen uz primenu najviših ekoloških standarda, jer ne ugoržava životnu sredinu i čuva biljni i životinjski svet Dunava.

Ministarstvo ističe da je ovaj projekat samo deo ukupnog ulaganja Republike Srbije u vodni saobraćaj čija je vrednost skoro pola milijarde evra.

Navodi se da se ulaganjima u razvoj luka, plovnih puteva, prevodnica, naprednih IT sistema u plovidbi, Srbija može porediti sa Holandijom, Belgijom ili Nemačkom, zemljama koje imaju najveća ulaganja u vodni saobraćaj i u kojima je učešća vodnog transporta u ukupnom transportu preko 25 procenata.

Zahvaljujući izgradnji infrastrukture imamo rast ekonomije

Veliki infrastrukturni projekti doprinose stabilnosti ekonomije Srbije i omogućavaju rast plata i penzija i tokom kovid krize, izjavio je danas u Futogu ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska završetka radova na plovnom putu Dunava.

"Građevinarstvo, praktično otkad korona besni celom planetom, nosi ekonomiju ove zemlje. Mi smo imali rast bruto-društvenog proizvoda u prvom kvartalu od 20 odsto, u drugom više od 17 odsto, a u septembru mesecu smo imali najveću realizaciju budžeta u istoriji ove zemlje", rekao je Momirović.

Naveo je da je Vlada Srbije uložila velika sredstva u izgradnju infrastrukture.

"Više od 300 miliona evra je Vlada investirala u infrastrukturu. Svi ovi auto-putevi, brza železnica, plovnost Dunava, luke na Dunavu u koje mnogo investiramo - to su te stotine miliona evra koje podižu ekonomiju i omogućavaju rast plata i penzija, dolazak stranih investitora i da Srbija bude na nivou razvoja zemalja srednje Evrope" naglasio je Momirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Momirović: Investicijama rešen problem plovnosti Dunava na sektoru Futog (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2021

Divna vesti za Srbiju..Zahvaljujući značajnim investicijama Vlade Srbije biće omogućena potpuna plovnost kroz celu dužinu rečnog toka Dunava u Srbiji, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u obilasku izvedenih radova na kritičnom sektoru "Futog"...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.