Izvor: B92, 25.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavati probleme mladih

Beograd -- Osim velikog problema alkoholizma i narkomanije u srednjim školama, raste i broj samoubistava među mladima.

Kao način bekstva iz realnog sveta, javila se još jedna zabrinjavajuća zavisnost - od video igrica. Peta beogradska gimnazija pripremila je do sada jedinstven razvojni plan koji akcenat stavlja pre svega na rešavanje ovih problema, o kojima, kažu, niko ne brine.

Tokom poslednjih 15 godina u školama su se bitno narušili međuljudski odnosi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svim nivoima. Nerazumevanje i agresija u porastu su ne samo među učenicima, već i između učenika i profesora, pa sve češće i između profesora i roditelja.

Za mlade je važno da okruženje doživljavaju kao svoje i prijateljsko, a ako ono postaje tuđe i neprijateljsko, onda se spas traži u usamljenosti, alkoholu, drogi i sve češćem bekstvu u virtuelni svet.

Odnosi među mladima su sve lošiji. Agresija ne predstavlja samo tuču, već je mnogo bolnija ona fina, perfidna, gde se školski drug potcenjuje, omalovažava, ignoriše, izopštava i kada mlad čovek mora da se povinuje i zahtevima grupe koji mu ne odgovaraju.

"Kada kažu - moram da popijem da se opustim, među svojim vršnjacima, to već jako zvoni na uzbunu. Znači - ne pripadam. Jeste postojala narkomanija, jeste postojao alkoholizam, ali recimo, sada imate ovisnike o video igricama, koje nismo imali, gde ih takođe gubimo, a to govori zapravo o užasnoj usamljenosti dece", kaže psihološkinja Gordana Nikolić.

Zato razvojni plan Pete beogradske gimnazije predviđa, pre svega, rad na popravljanju i unapređenju međuljudskih odnosa, jer iz loših odnosa počinju svi problemi.

"Cilj programa je da se malo podigne ta vrsta kulture i kod đaka i uopšte, naš cilj je neposredni sa tim programom, naš cilj je pedagoški", kaže Savić Minić, direktor škole.

Zadatak škole nije samo da prenosi znanje već, pre svega, da vaspitava, da pomogne porodici da se dete i mlad čovek izgrade u humanu, dobru, pa samim tim i srećnu osobu. U Petoj beogradskoj gimnaziji smatraju da je ovaj primarni zadatak, godinama unazad, zapostavljan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.