Rešavanje problema imigranata

Izvor: RTS, 15.Nov.2011, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje problema imigranata

Skupština grada Loznice, razmatrajući problematiku velikog broja azilanata i imigranata u Banji Koviljači, pozvala državne organe da nastave aktivnosti na rešavanju tog problema.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Loznice razmatrana je problematika velikog broja azilanata i imigranata u Banji Koviljači. Skupština je pozvala državne organe da nastave aktivnosti na rešavanju tog problema.

Pored toga, Skupština je zatražila da se, ako ne može u potpunosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj azilanata svede na raspoloživi kapacitet Centra za azil u tom mestu.

Skupština je većinom glasova, prihvatila informaciju Saveta za bezbednost, gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića i druge informacije o povećanom broju azilanata u Banji Koviljači.

Ocenjeno je da je situacija u Banji Koviljači poboljšana, imigranata, posebno ilegalnih, je manje zahvaljujući svemu što su Vlada i MUP već preduzeli i uz mere i aktivnosti koje predstoje.

Povećano je prisustvo policije u Banji Koviljači gde su juče stigli i pripadnici žandarmerije čime je, kako je ocenjeno značajno poboljšana bezbednost, kako meštana tako i imigranata u tom mestu.

Gradonačelnik Petrović podsetio je na inicijative svih činilaca lokalne samouprave, njenih čelnika i mesne zajednice u Banji Koviljači koji su ukazivali na problem i zajedničkim delovanjem u više navrata tražili od nadležnih državnih organa da se to pitanje reši.

''Meštani Banje Koviljače i građani Loznice nemaju nijedan razlog da se stide'', rekao je Petrović i uputio im čestitke ''na dostojanstvenom ponašanju'', jer su ''i ovoga puta pred celokupnom javnošću pokazali da apsolutno imaju razumevanja'' za sve ljude u nevolji koji su ovde stigli.

"Oni su pokazali i strpljenje i uzdržanost, a njihovo samoorganizovanje je prouzrokovano izvesnim ''kašnjenjem same države da preduzme ono što je trebalo'', naglasio je Petrović.

Novi objekat za smeštaj imigranata

Predsednik Saveta za bezbednost gradskog parlamenta Radoslav Jošić podsetio je da je pitanje imigranta pokrenuto u martu na sednici Skupštine i da su potom gradonačelnik i meštani više puta ukazivali nadležnima na taj problem.

Jošić je rekao da nikada za 40 godina rada Centra za azil kroz koji je prošao veliki broj azilanata nije bilo nikakvih problema, ali je ukazao da u Banji Koviljači nikada nije bilo 2.500 imigranata, kao do nedavno, od kojih su mnogi tu ilegalno.

Odbornike su informasali i predsednik Skupštine grada Loznice Jovan Todorović, narodni poslanik Miroslava Pejica i odbornik iz Banje Koviljače Dejan Stalović i rukovodilac Centra za azil u Banji Koviljači Robert Lesmajster.

Oni su naveli sve što je usledilo posle niza inicijativa lokalne samouprave, protesta građana 6. novembra i prošlonedeljnog bojkota nastave u tamošnjoj osnovnoj školi.

Posebno je istaknuto angažovanje vladinog tima i angažovanje ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića koji je, kako je rečeno, sinoć predočio da će Vlada biti upoznata sa predlogom da se kao moguće rešenje upotrebi vojna kasarna koja se ne koristi.

Već u petak koordinaciono telo u kome su i drugi resorni ministri obići će svih pet objekata, koji su izvan Loznice, što je u nekoliko navrata posebno naglašeno, i odabraće najbolji tako da će odmah posle toga imigranti iz Banje Koviljače biti tamo smešteni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.