Kongresmen Tarner sa srpskim zvaničnicima o bilateralnim odnosima, Kosovu, EU

Izvor: VOA, 30.Avg.2023, 11:17

Kongresmen Tarner sa srpskim zvaničnicima o bilateralnim odnosima, Kosovu, EU

Američki republikanski kongresmen iz Ohaja, Majk Tarner, boravi u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i drugim aktuelnim regionalnim i svetskim pitanjima. Vučić je, kako se navodi, pozdravio dinamičan politički dijalog sa predstavnicima američke administracije i Kongresa istakavši da je Srbija posvećena saradnji i unapređenju odnosa sa SAD, posebno u oblasti ekonomije. Beograd je predložio i uspostavljanje Strateškog dijaloga sa Amerikom. U kontekstu Kosova, Vučić je zahvalio američkoj strani na angažovanju na smirivanju tenzija i istakao "da je važno jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umesto što se stalno obe strane pozivaju na deeskalaciju". Vučić je, kako se navodi, ponovio da Srbija vidi dijalog kojim posreduje EU, kao jedini put za postizanje održivog rešenja. Kongresmen Tarner je rekao da "iskreno ceni napore predsednika Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu", kao i da je "izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman Srbije za dodatno podsticanje regionalne saradnje", piše u saopštenju Predsedništva Srbije. Tarner se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić. Kako se navodi u saopštenju iz Vlade, Brnabić je sa Tarnerom takođe razgovarala o Kosovu i poručila da Zajednica srpskih opština nije formirana ni 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Dodaje se da je Ana Brnabić pozdravila dinamičan politički dijalog sa predstavnicima SAD, i istakla da "Srbija čvrsto stoji na evropskom putu". Tarner je, prema saopštenju iz Vlade, izjavio da veoma ceni napore Srbije u održavanju mira i stabilnosti u regionu. Američki kongresmen je u Beogradu razgovarao i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane. Kako se navodi u saopštenju, Vučević je rekao da postoji jasna namera da se produbi saradnja u okviru vojne neutralnosti Srbije. Ko je Majk Tarner? Kongresmen Majk Tarner dolazi iz Dejtona u Ohaju, gde je nekada bio gradonačelnik. Kako se navodi u njegovoj biografiji, u Predstavničkom domu Kongresa je od 2002. godine. Ovaj republikanac bio je jedan od potpisnika pisma koje je grupa kongresmena uputila predsedniku SAD Džou Bajdenu u februaru 2022. godine, apelujući da se prodube odnosi sa Srbijom. Predsedavajući je Odbora za obaveštajna pitanja, kao i član Odbora za nadzor rada vlade i Odbora za oružane snage. Ranije je bio najviše rangirani republikanac u pododborima za taktičke vazdušne i kopnene snage, i strateške snage, koji nadziru nabavke u vojsci i vazhduhoplovstvu, kao i programe u mornarici, nuklearno oružje, rakete i svemirske sisteme. Tarner je i na funkciji zamenika predsednika Odbora za odbranu i bezbednost pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vučić: Posvećeni smo dodatnom razvijanju sveukupne saradnje sa SAD

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 30.Avg.2023

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom i stakao da je Srbija posvećena dodatnom razvijanju sveukupne saradnje sa SAD.   View this post on Instagram   A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) Vučić je objavio na instagramu...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.