Republikanac hrvatskog porekla u trci za Belu kuću

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanac hrvatskog porekla u trci za Belu kuću

Guverner Ohaja hrvatskog porekla Džon Kejsik (John Kasich) ušao je u trku za predsednika SAD kao 16. republikanac koji traži nominaciju konzervativaca.

Kejsik je poznat po prkošenju Republikanskoj partiji - za razliku od ostalih guvernera koji se nadmeću za predsedničlku nominaciju republikanca, on je prihvatio proširenje programa zdravstvene zaštite u skladu s federalnim programom poznatim kao Obamaker.

Potomak mađarskih, čeških i hrvatskih imigranata obznanio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kandidaturut na Ohajo stejt univerzitetu, odakle je 1970. kao brucoš na političkim naukama napisao pismo kojim je dobio 20-minutni prijem kod predsednika Ričarda Niksona.

Kejsik je rekao da je jedini republikanski kandidat s iskustvom u tri oblasti politčkog liderstva - federalnom budžetu, nacionalnoj bezbednosti i državnoj upravi.

On je sedam godina proveo u banci Leman braders na jednom rukovodećih mesta sve do 2008. kada je ta banka bankrotirala čime je kulminirala svetska finansijska kriza.

On je naznačio da se za razliku od ostalih republikanskih kandidata neće fokusirati na kritiku glavne rivalke iz Demokratske partije Hilari Klinton ili predsednika Baraka Obame.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Republikanac hrvatskog porekla u trci za Belu kuću

Izvor: Press, 22.Jul.2015, 11:30

Guverner Ohaja Džon Kejsik, poreklom Hrvat, je 16. republikanski kandidat u izbornoj trci za predsednika SAD 2016. u kojoj učestvuje pet aktuelnih i bivših senatora, po četiri aktuelna i bivša guvernera, kao i dva predstavnika korporativnog sveta i penzionisani neurohirurg. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.