Republika Srpska će uzeti nove kredite da bi pokrila manjak

Izvor: Southeast European Times, 26.Sep.2011, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska će uzeti nove kredite da bi pokrila manjak

Opozicija i finansijski eksperti u RS upozoravaju protiv novih zaduživanja.

26/09/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke – 26.9.2011.

Fiskalni deficit i deficit javnih fondova Republika Srpske (RS) iznosi oko 560 miliona evra. Međutim, entitetska vlada namerava da uđe u nove dugove kroz dodatne kredite kako bi pokrila budžetski manjak. Taj korak bi mogao, ukazuju opozicija i finansijski eksperti, da učini RS robom sopstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << duga.

Boško Čeko, glavni revizor RS, nedavno je saopštio da je budžetski deficit entiteta 2010. iznosio 395,2 miliona evra, što je 54 miliona evra više od budžeta koji je predstavila vlada premijera Aleksandra Džombića. On je dodao da su javni fondovi kao što su zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje i Fond dečije zaštite stvorili ukupan deficit od 173 miliona evra.

„Revizija je došla do podataka da je ukupan deficit [entiteta] oko 560 miliona evra, kada se saberu deficit za budžetske korisnike i fondove“, potvrdio je Čeko.

Prema kriterijumima EU, budžetski deficit treba da iznosi maksimalno 3 odsto BDP. U RS je on znatno ipreko 13 odsto.

„Ovaj [budžetski deficit] svrstava RS među države u nevolji. Situacija je slična onoj u Grčkoj, sa tom razlikom da RS nije deo Evropske monetarne unije i ne mora da sprovodi programe Svetske banke i MMF. To znači da RS mora sama da rešava svoja dugovanja, ulaženjem u nove dugove“, kaže ekonomista Siniša Božić za SETimes.

Opozicija ocenjuje da je ekonomska politika vlade katastrofalna i traži ostavku entitetske vlade.

„Ova vlada vodi defetističku ekonomsku politiku. Vlada RS je u direktnoj krizi duga“, izjavio je za SETimes predsednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Entitetska vlada je saopštila da namerava da pokrije svoj budžetski deficit dugoročnim zaduženjem preko emisije obveznica u iznosu od 61,3 miliona od banaka, na period od deset godina, sa kamatnom stopom 8 odsto.

Da bi pokrila deficit javnih fondova, Džombićeva vlada namerava da uzme nove kredite u vrednosti od 120 miliona evra i priznaje da je RS ušla u dodatne finansijske nevolje nakon što su MMF, Svetska banka i Evropska komisija blokirale obećan novac Bosni i Hercegovini i njenim entitetima zato što nisu uspeli da formiraju državnu vladu .

„Vlada je pokrila svoje deficite novim obavezama. S obzirom da meki krediti sa međunarodnih finansijskih tržišta ne stoje na raspolaganju, zbog neuspeha da se formira Veće ministara, oni će se kratkoročno zadužiti pod nepovoljnim uslovima kod komercijalnih banaka, uvećavajući dugovanja još nerođenim generacijama“, rekao je Čavić.

Božić navodi da dodatna zaduživanja donose entitetskoj vlasti novu odgovornost: kupovinu socijalnog mira, jer vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata ostaje na vlasti po svaku cenu.

„Tako ogroman deficit trebalo bi da primora institucije RS na strogu štednju, racionalizaciju troškova, aktivnosti vlade fokusirane na nova radna mesta [i] privlačenje stranih investitora. Umesto toga, RS namerava da uđe u novi dug od najmanje još 153 miliona evra, što će značiti rast javnog duga. Neko će morati da vrati taj dug, a to će biti poreski obveznici“, rekao je Božić.

Penzionerka Sofija Janković šokirana je obimom duga RS, posebno s obzirom da njena penzija od oko 170 evra godinama nije rasla.

„Zabrinuta sam zato što postoji stvarna opasnost da uskoro ne bude novca za plaćanje penzija. Većina penzionera sada teško spaja kraj s krajem, a ako se to dogodi bićemo na ivici gladi“, rekla je Janković za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.