РЦ Пирот: Појава цикаде Reptalus panzeri у усевима кукуруза

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 10:00

РЦ Пирот: Појава цикаде Reptalus panzeri у усевима кукуруза

На подручју деловања РЦ Пирот, усеви кукуруза се зависно од рокова сетве налазе у различитим фазама развоја листа и стабла. Фото: Градске инфо Приликом обављања визуелног прегледа усева кукуруза, на више локалитета, регистровано је присуство цикаде Reptalus panzeri у ниском интензитету.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Сам инсекат није штетан али је вектор фитоплазме Stolbur која је проузроковач обољења црвенило кукуруза. Ова цикада има једну генерацију годишње и презимљава у стадијуму ларве. Имаго се током јуна месеца храни соковима флоема кукуруза. Женке полажу јаја на корен на којем се испиљене ларве хране. Симптоми су у виду црвенила на листовима, централном нерву и стаблу кукуруза. Може доћи и до деформација на клипу.
Примена инсектицидних мера против ове штеточине се не препоручује. Правилан плодоред је најзначајнија мера борбе. Јако је битно не сејати пшеницу после кукуруза, јер ларве презимљавају управо на корену пшенице.
RC Negotin Prisustvo cikade (Cicadetta montana complex) u zasadima kupine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Пирот: Појава цикаде Reptalus panzeri у усевима кукуруза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.