Reorganizacija u Ministarstvu odbrane: Novo odeljenje za poslove kontrolinga

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reorganizacija u Ministarstvu odbrane: Novo odeljenje za poslove kontrolinga

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u njegovoj novoj organizaciji predviđeno da se, u okviru Sektora za budžet i finansije, formira Odeljenje koje će se baviti poslovima kontrolinga.

Kako se navodi, Ministarstvo odbrane je prvi državni organ u Republici Srbiji koji je uveo Kontroling.

- U svetu je danas, kada je reč o finansijama, kontroling neizostavan. Ministarstvo odbrane je, prepoznajući potrebu za istim, uspostavilo ovu funkciju reagujući na politiku Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za smanjenjem visokih troškova, rastućim potrebama našeg društva i povećanjem očekivanja od javne uprave - ističe se u saopštenju.

Kontroling u ministarstvu, kako se navodi, omogućiće kvalitetnije upravljanje budućim događajima, i omogućiti rukovodstvu lakše donošenje odluka oko strukture budžeta, finasiranja projekata, izbora u šta ulagati kao i donošenja niza drugih odluka vezanih neposredno za efikasnije i efektivnije funkcionisanje sistema.

- Gledajući poslovni momenat, kontroling će omogućiti direktno sniženje troškova, detektovanje potencijalnih problema u ranoj fazi bilo kog segmenta poslovanja, donošenje kvalitetnih odluka na najvišem nivou upravljanja, efikasnije upravljanje ljudskim resursima i brže prilagođavanje promenama - piše u saopštenju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Kako se precizira, ukoliko dođe do eventualnog odstupanja od zacrtanog, kontroling će na vreme upozoriti i obezbediti ministru lakše donošenje odluka u cilju preduzimanja odgovarajućih korektivnih akcija.

- Redovnim izveštavanjem, ministar će biti informisan o stepenu realizacije ciljeva. Ukoliko ima odstupanja, kontroling identifikuje uzroke i obezbeđuje vraćanje realizacije na pravi put, a ukoliko se pokaže nemogućnost vraćanja podstiče preispitivanje strategije realizacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Kontroling će svojim kvalitetnim informacijama omogućiti očuvanje opštih interesa Ministarstva odbrane uz podsticanje i realizaciju novih ideja donošenjem kvalitetnih odluka.

- Efikasnost i efektivnost je ono čemu stremi Ministarstvo odbrane, a ne paušalno rezanje troškova. Određivanje jasnih ciljeva i držanje konstantnog kursa ka ostvarivanju istih je primarni zadatak kontrolinga u Ministarstvu odbrane. Idući u korak sa racionalizacijom i modernizacijom javne uprave, ne samo radi racionalizacije troškova, već zbog povećanja efikasnosti, i transparentnosti svog rada, sa željom da bude deo ekonomskih reformi, ministar odbrane je doneo odluku za uvođenje kontrolinga - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

MODERNIZACIJA JAVNE UPRAVE: Ministarstvo odbrane prvo uvodi Kontroling

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2017

Ministarstvo odbrane je prvi državni organ u Republici Srbiji koji je uveo Kontroling...Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u njegovoj novoj organizaciji predviđeno da se, u okviru Sektora za budžet i finansije, formira Odeljenje koje će se baviti poslovima kontrolinga...Kako se navodi,..-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.