Izvor: Blic, 10.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rendgen koji može sve da vidi

Švajcarski naučnici predstavili su nove rendgen aparate visoke rezolucije koji omogućavaju prikaz najsitnijih i najfinijih struktura kostiju. Nova tehnika rendgenskog snimka radi na principu koncentrovane, usmerene radijacije, čime obezbeđuje bolji kontrast i oštrinu snimka.



Naučnici trenutno rade na implementiranju ove tehnologije i na ostale medicinske aparate koji rade po istom principu, kao što je mamogram i skener.

Ovakav rendgen sa "tamnim poljima" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može se upotrebiti za generisanje snimaka kostiju sa mnoštvom detalja uz mogućnost diferenciranja supstanci koje običan rendgen ne razlikuje.

Franc Fifer, asistent profesora fizike na Politehničkom univerzitetu u Luzanu, kompresovao je klasičan rendgenski snimak sa senkama. Ovakva slika dobija oštrinu prikazivanjem nivoa apsorbovane radijacije, kroz deo tela koji se snima, čime se obezbeđuje bolji kontrast i veća preglednost snimka.

Naučnici su demonstrirali ovu vrstu snimka koristeći "sinhrotron", veliki i veoma skup akcelerator. "Sinhrotron" je snažan izvor veoma svetlih i fokusiranih X-zraka, koji su mnogo efikasniji od nedovoljno jakih kristalno-optičkih, koje koristi standardni rendgen aparat. Osnovni razlog nedovoljne oštrine rendgenskog snimka je činjenica da kristalno-optički zraci, usmereni na objekat snimanja, pružaju dosta uzak spektar talasnih dužina.

Kako bi našao zamenu za neefikasne kristalne zrake, Fifer je izumeo silikonske filtere koji prikazuju pun spektar zraka generisanih pomoću struje niske frekvencije. Ovi filteri su u formi silikonskih diskova povezanih pomoću 20 mikrometara dugih proreza, ispunjenih čistim zlatom. U cilju koncentracije rasutih zraka, ovi filteri se postavljaju na izvor X-zraka i između snimanog uzorka i detektora.

- Čak i sitne strukture poput mikropreloma na ovakvim snimcima vide se jako čisto. To znači da bi se ovaj izum mogao koristiti u ranom dijagnostikovanju, na primer, osteoporoze i minijaturnih fraktura - kažu naučnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.