Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren se ipak nada

Brisel, Beograd -- Oli Ren se nada da će, bez obzira na "zabrinjavajuće signale iz Skupštine Srbije", biti formirana reformska vlada. Ruski ambasador sa Nikolićem.

Evropski komesar za proširenje nada se da će reformski i evropski orijentisane partije uspeti da se dogovore o formiranju nove vlade. "Srbija živi jednu veoma tešku i izazovnu političku situaciju, koju pomno pratimo", izjavio je Ren novinarima sa zapadnog Balkana u Strazburu, dodajući da je Evropska unija "primila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << k znanju jutrošnji izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine".

"Bez obzira na zabrinjavajuće signale iz Skupštine Srbije juče i jutros, reformske partije trebalo bi da obrate pažnju na želje svojih birača za evropskom budućnošću i da deluju u skladu s time", istakao je evropski komesar.

On je ocenio da se Srbija "danas nalazi na raskršću između povratka na nacionalističku prošlost i puta ka evropskoj budućnosti". Podsetivši da je ostalo "još nekoliko dana da se formira nova vlada", Ren je dodao da je "zabrinut zbog nesposobnosti proevropskih i proreformskih partija da sarađuju u njenom formiranju".

Evropski komesar je rekao i to da je sam sastav vlade unutrašnja stvar svake zemlje i njenih političkih snaga, ali je stavio do znanja da je napredak u pridruživanju EU povezan sa vladavinom zakona i ispunjavanjem uslova za punu saradnju sa Haškim sudom.

Time je Ren odgovorio na pitanje novinara kako on gleda na činjenicu da je glavna prepreka za formiranje nove srpske vlade to ko će nadzirati službe bezbednosti i policije.

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis izjavio je da je, iako ne želi da se meša u unutrašnje stvari Srbije, zabrinut izborom Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine, jer smatra da program njegove partije nije u skladu sa vrednostima Saveta Evrope.

Aleksejev sa Nikolićem

Povodom izbora Tomislava Nikolića za predsednika skupštine oglasio se i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Aleksejev.

On je taj čin okarakterisao kao unutrašnje pitanje Srbije. Aleksejev se prvi sreo sa novoizabranim predsednikom parlamenta, a novinarima je rekao da Rusija poštuje demokratske principe na osnovu kojih je zamenik predsednika radikala izabran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.