Religiozne žene manje depresivne

Izvor: Kurir, 09.Feb.2013, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Religiozne žene manje depresivne

Žene koje odlaze na bogosluženje, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, manje depresivne i imaju pozitivniji pogled na život

NJUJORK - Nova studija Univerziteta Ješhiva u Njujorku pokazala je da su žene koje odlaze na bogosluženje, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, manje depresivne (27 odsto) i imaju pozitivniji pogled na život (56 odsto) nego one koje ne idu na bogosluženja.

U istraživanje je bilo uključeno više od 92.000 žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << starijih od 50 godina. Stručnjaci su zaključili i da je prevremena smrtnost manja za 20 odsto kod žena koje odlaze na religiozna bogosluženja, nego kod onih koje ne odlaze, što se može objasniti i time što te žene verovatnije izbegavaju poroke, poput pušenja, preteranog uživanja u alkoholu i nekih drugih zdravstvenih faktora rizika.

U prošlosti su neki verski zakoni imali izrazito pozitivan uticaj na fizičko zdravlje. Za razliku od državnih praznika koji nisu pod emocionalniom nabojem, za one koji nemaju prave prijatelje, porodicu koju vole ili nekog dragog i bliskog, blagdani mogu biti veoma opasni. Svuda oko sebe ljudi čuju i vide znakove razdraganosti, razmenu poklona i ljubav, ali ako to ne doživljavaju i sami, blagdanski dani mogu izazvati osećaj isključenosti, samoće i zavisti, pa mogu postati izuzetno gorko iskustvo.

Zanimljivo je da za religiozne manjine blagdani većine nisu negativno, nego uglavnom pozitivno iskustvo. I oni imaju dane odmora, ali su pošteđeni masovne histerije potrošnje koja kod većine dovodi do dugova, opijanja i prejedanja.

Religiozna manjina tokom tih dana oseća veću želju da održi svoju tradiciju i običaje, pa se dublje posvećuje svojoj duhovnosti. Obično je reč o ortodoksnijim grupama vernika, koji tada osećaju još veću povezanost s pripadnicima svoje grupe.

Uprkos razlikama, ista studija američkog Templ Univerziteta pokazala je da je među svim religioznim grupama, i većinskim i manjinskim, tokom blagdana povećana svest o pomaganju.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Religiozne žene manje depresivne

Izvor: Dzungla.org, 09.Feb.2013

Žene koje odlaze na bogosluženje, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, manje depresivne i imaju pozitivniji pogled na život. Opširnije na Kurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.