Reli vozila na gas stigao u Srbiju

Izvor: Mondo, 27.Okt.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reli vozila na gas stigao u Srbiju

Sve što je potrebno da bi automobili prestali da zagađuju okolinu je infrastruktura koja omogućava efikasno kretanje na gas, poruka je Plavog koridora.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Osmi po redu reli vozila na gas, Plavi koridor, zaustavio se prvi put u Beogradu. Reli koji je krenuo iz Sankt Peterburga u Rusiji, prešao je 6.600 km kroz 14 evropskih zemalja na putu od Baltika do Jadranskog mora.

Reli ima za cilj da istakne da ogroman protok saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << između Zapadne i Istočne Evrope može da ima nisku emisiju gasova i bude ekološki prihvatljiv ukoliko se naprave „plavi koridori“ sa infrastrukturnim objektima koji nude komprimovani i tečni prirodni gas.

Ovim povodom danas je održan i okrugli sto koji je okupio predstavnike gasne i automobilske industrije, ekologe i ljubitelje automobila i pružio im priliku da čuju primere iz prakse evropskog tržišta vozila na prirodni gas (NGV) koje je u razvoju, ali i da iznesu svoje stavove.

U centru pažnje bila je tema približavanja Evrope čistijem, bezbednijem i pristupačnijem načinu transporta, fokusirajući se na prednosti prirodnog gasa u kopnenom i morskom transportu, kao i na preporuke za budućnost.

"Gas kao gorivo predstavlja funkcionalno rešenje za čistiji i jeftiniji transport u Evropi i zalažemo se za gušću mrežu stanica za punjenje, što je ključno za uspešno širenje ove tehnologije. Kako bismo ovo ostvarili, želimo da u saradnji sa dobavljačima gasa, proizvođačima vozila i nacionalnim vlastima osiguramo da sve više evropskih gradova upali zeleno svetlo za „plavo gorivo““, rekao je Judžin Pronin, izvršni direktor NGVRUS i stručnjak za izvoz tečnog gasa u Gasprom Eksportu.

"Upotreba gasa kao motornog goriva je važna tema za čitav svet iz jednog prostog razloga što emisije transporta ne poznaju nacionalne granice. Velik broj globalnih proizvođača vozila danas ima nekoliko vrsta transportnih sredstava koja koriste prirodni gas“, dodao je Pronin.

Srpsko tržište vozila na prirodni gas nalazi se u relativno ranoj fazi razvoja, ali se postepeno razvija i raste. U Srbiji trenutno ima oko 840 NGV vozila i devet stanica za punjenje.

U 2012. godini, država je napravila prve korake ka ekonomičnom javnom prevozu. Uloživši napor da bude u skladu sa EU politikom o unapređenju energetske efikasnosti, vlada je pocela da subvencionise proizvođača Vulović Transport (Kragujevac), koji je dobio ugovor da opremi 32 autobusa.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.