Rektorka: I dalje veliki uspeh biti među 500 najboljih univerziteta

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rektorka: I dalje veliki uspeh biti među 500 najboljih univerziteta

Beograd -- Univerzitet u Beogradu jeste pao na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, rekla je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

I dalje smo među 500 najboljih univerziteta u svetu, istakla je Popovićeva.

"Smatram i dalje da je naša pozicija u top-500 izvanredan uspeh za jedan univerzitet koji dolazi iz zemlje koja ima ograničene mogućnosti da finansira nauku, istraživanja i uopšte visoko obrazovanje", rekla je Popovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Tanjug.

Ona je dodala da su sa Univerziteta u Beogradu najavljivali da će doći do pada na Šangajskoj listi, zato što postoje mnogi faktori koji utiču na plasman jednog univerziteta.

"Mi smo najavili da ćemo zbog određenih parametara koje ove godine ne možemo da ispunimo skliznuti na Šangajskoj listi, samo nismo znali koliko će to biti", kaže Popovićeva.

Kako je navela, sticajem okolnosti Univerzitet u Beogradu imao je u protekle dve godine doprinos koji sada ne postoji.

Zbog tih nekoliko poena, kako kaže, došlo je do velike promene.

"Jako je velika konkurencija i desetinke poena utiču na plasman", pojasnila je ona.

Dodaje da je u Srbiji godinama unazad nauka u stagnaciji, ali da se nada da će novim zakonima - Zakonom o fondu za nauku i Zakonom o nauci i istraživanju, u sledećem periodu Univerzitet u Beogradu polako da se konsoliduje i stabilizuje poziciju na Šangajskoj listi.

"Jeste došlo do pada na listi, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, jer biti u top-500 univerziteta u svetu je neverovatan uspeh. Mi smo u regionu još uvek najbolji", navela je ona.

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta,

Na prošlogodišnjoj listi bio je rangiran između 301. i 400. mesta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"NAJBOLJI SMO U REGIONU" Rektorka Univerziteta u Beogradu: Veliki je uspeh biti među 500 najboljih na Šangajskoj listi

Izvor: Blic, 15.Avg.2019

Univerzitet u Beogradu jeste pao na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, jer smo i dalje među 500 najboljih univerziteta u svetu, izjavila je danas rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.