Rekreativnom stazom od Priječana do Slatine

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Dec.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekreativnom stazom od Priječana do Slatine

BANJALUKA - Kružna sportsko-rekreativna staza od Priječana do Slatine u Banjaluci, u ukupnoj dužini od 15,5 kilometara, zvanično je otvorena u nedjelju.

Na samom otvaranju prisutnim zaljubljenicima u prirodu ni hladnoća nije smetala da se među prvima prošetaju njenom površinom.

Ovaj projekat nije značajan samo za Priječane, već i za grad Banjaluku, jer će biti upisan i na turističku mapu grada kao još jedna rekreativna zona za ljubitelje prirode i rekreaciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Realizaciju projekta proveli su Gorska služba spasavanja, Turistička organizacija grada i MZ Priječani.

"Šetam onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju, a ovo je jedan od sadržaja kakvih nedostaje gradu. S obzirom na to da sam došao s malom djecom, ići ćemo dokle oni budu mogli da pješače", rekao je jedan od mještana Zalužana.

Staza se nalazi u predjelu između rijeke Vrbas na zapadu i sjeverozapadu i lokalnog puta Banjaluka - Slatina - Klašnice, koji je okružuje sa juga, istoka i sjevera. Prolazi kroz blage brežuljkaste padine i naizmjenično pošumljene i obrađivane terene, pogodna je za izletnike, rekreativce, bicikliste, trkače, planinare, za pješačenje i kros-biciklizam, za djecu i odrasle, a moći će se izaći kroz tri izlaza i to prema pravcu  Slatine, Krčmarica i Trapista.

Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, istakao je da je ideja za projekat nastala sasvim spontano.

"Prilikom prošlogodišnjih poplava Gorska služba spasavanja grada Banjaluka nije bila u mogućnosti da dođe do Priječana. Kako bi došli do nas, morali su se probijati kroz šumu. Tada su vidjeli prirodni potencijal koji je potpuno neiskorišten, i nastala je ideja za ovu stazu", kazao je Tojagić.

Uređivanje dijela šume za stazu krenulo je u septembru, a uređivali su je prvenstveno članovi GSS Banjaluka i to u više navrata.

"Naši članovi izlazili su na teren svaki put kad bi pored redovnih obaveza pronalazili slobodno vrijeme. Ulaz u samu stazu počinje kod crkve svetog Vasilija Ostroškog", dodao je Slaviša Novak iz GSS-a.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije grada Banjaluka (TOBL), kazao je da ta organizacija podržava ovakve projekte.

"Za ovu vrstu turizma nisu potrebna velika ulaganja, a dobijamo zanimljivu i atraktivnu destinaciju za naš grad. Drago nam je što je ova staza obuhvatila sjeveroistočni dio grada koji do sada nije bio u našim planovima. I ubuduće ćemo pružiti podršku kada je u pitanju promocija ove staze i informisanje turista, gostiju i građana o mogućnosti da je koriste", dodao je on.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.