Rekordan rod šećerne repe

Izvor: RTS, 17.Nov.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan rod šećerne repe

Šećerna repa u južnom Banatu je rekordno rodila. Prosečan prinos od 60 tona po hektaru veći je za 30 odsto nego lane, ali poljoprivrednici se žale na manju digestiju i otežanu isporuku roda u šećerane.

Poljoprivrednici imaju rekordan rod šećerne repe i dobru ugovorenu otkupnu cenu od četiri hiljade i sto dinara po toni, ali, kako kaže Vladimir Uhrik iz Stare Pazove, imaće i pored svega manju zaradu od očekivane, jer je digestija smanjena, a nečistoća korena povećana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Na jednom kamionu kad nam odbiju na nečistoću 52 odsto i na digestiji 12 odsto od naše repe ostaje nam 30 odsto, što znači da od deset kamiona sedam ide šećerani, a samo tri ostaje nama da naplatimo", kaže Uhrik.

Željko Kovačević, zamenik generalnog direktora šećerane "Sunoko" kaže da su šećerane i poljoprivredni proizvođači primorani da dobro sarađuju, jer jedni bez drugih ne mogu.

"Pozivam sve koji imaju neke pritužbe i nedoumice oko digestije i nečistoće da dođu u šećeranu i u dogovoru sa "Jugoispektom" odradićemo sve kontrole i sačinićemo zapisnik", napominje Kovačević.

Ratari kažu da im velike količine izvađene šećerne repe stoje na njivama, jer šećerana iz Kovačice sa kojom imaju ugovorenu proizvodnju ne može sav rod odjednom da preuzme, jer u fabrici već imaju 100 hiljada tona šećerne repe za preradu.

Živan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa se plaši da će repa kalirati na njivi.

"Repa stoji već dve nedelje na njivi, pored puta i košava i visoke temperature za ovo doba godine nepovoljno mogu uticati na njen kvalitet", plaši se Jovanov.

Željko Kovačević, zamenik generalnog direktora šećerane "Sunoko" kaže da razloga za brigu nema: "Šećerna repa koja je zdrava, a ove godine je takva, uglavnom je odličnog kvaliteta i nema truleži tako da može da stoji i do mesec i po dana pri ovakvim vremenskim uslovima".

Šećerana iz Kovačice preradiće ove godine dva i po miliona tona šećerne repe i proizvešće ukupno 550 hiljada tona šećera, što je i više nego dovoljno da se podmire sve potrebe domaćeg tržišta, ali i da se ispuni izvozna kvota od 180 hiljada tona šećera.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.