Rekordan globalni dug, dostigao 250.000 milijardi dolara‚

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan globalni dug, dostigao 250.000 milijardi dolara‚

Globalni dug dostigao je rekordan iznos od preko 250.000 milijardi dolara u prvoj polovini 2019., predvođen rastom kreditiranja u Sjedinjenim Državama i Kini, navodi se u novom izveštaju Instituta za međunarodne finansije (IIF).

U prvih sešt meseci 2019. godine, globalni dug je porastao za 7.500 milijardi dolara na 250.900 milijardi dolara, dok će do kraja godine premašiti 255.000 milijardi dolara, procenjuje se u izveštaju, a prenosi CNBC.

"Kina i Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Države učestvuju sa više od 60 odsto u tom povećanju, dok je dug tržišta u razvoju takođe dostigao novi rekord od 71.400 milijardi dolara (220 odsto BDP-a)", navodi se u izveštaju IIF-a.

Porast duga širom sveta predstavlja veliki problem za investitore i brojni ekonomisti ga smatraju narednom "tačkom pucanja", poručuju iz IIF-a i dodaju da rekordno niske kamatne stope korporacijama i državama izuzetno olakšavaju da pozajmljuju sve više novca.

"Međutim, zbog sužavanja prostora za dalje ublažavanje monetarne politike u mnogim delovima sveta, zemlje sa visokim nivoom državnog duga (Italija, Liban), kao i one u kojima javni dug naglo raste (Argentina, Brazil, Južnoafrička Republika i Grčka), možda će otežano realizovati fiskalne podsticaje", navodi se u izveštaju IIF-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog meseca na veoma visok nivo rizičnog korporativnog duga. Ta institucija je upozorila da je skoro 40 odsto ili oko 19.000 milijardi dolara korporativnog duga u vodećim svetskim ekonomijama, poput SAD, Kine, Japana, Nemačke, Britanije, Francuske, Italije i Španije, u riziku od neizmiravanja u slučaju još jedne globalne ekonomske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.