Rekordan broj žena ulazi u iranski parlament

Izvor: B92, 29.Feb.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan broj žena ulazi u iranski parlament

Teheran -- Umereni kandidati i reformisti osvojili su većinu na parlamentarnim izborima u Iranu, zbog čega će u parlament ući rekordan broj žena, navodi „Gardijan“.

Prema procenama među 290 poslanika u parlamentu će biti i 20 žena.

Koliko je to veliki napredak pokazuje i činjenica da je prethodni rekord napravljen pre 20 godina, tokom petog parlamenta nakon revolucije 1979, kada je u bilo 14 poslanica.

Trenutni iranski parlament ima devet žena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Među ženama koje će nakon ovih izbora ući u parlament je i Parvaneh Salahsori (51), sociološkinja i profesorka na fakultetu. Njen muž, Barat Gobadian, takođe profesor, diskvalifikovan je na izborima.

Salahsori je tokom kampanje govorila o diksriminaciji žena u Iranu što joj je donelo dosta glasova, navodi „Gardijan“. Osim toga, zalagala se i za to da žene treba da imaju opciju da li žele da nose hidžab ili ne.

Ona je za italijanske medije, između ostalog i kritikovala devet aktuelniih poslanica (većina je sa konzervativne strane), navodeći da one ne predstavljaju žene.

„Oni razmišljaju potpuno drugačije od nas. Protiv žena su, mislim da su neke žene protiv žena, a te žene nisu žene, samo im je pol ženski, pričaju u korist žena“, navodi Salahsori za „Korijere dela sera“.

Među aktuelnim poslanicama je i Fatemeh Alia koja je veoma kritikovana nakon izjave da žene ne bi trebalo da idu na stadion sa muškarcima da gledaju odbojkaške utakmice.

„Dužnost žene je da brine o svom mužu i podiže decu, ne da gleda odbojku“, rekla je tada ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rekordan broj žena ulazi u iranski parlament

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2016, 00:15

Umereni kandidati i reformisti osvojili su većinu na parlamentarnim izborima u Iranu, zbog čega će u parlament ući rekordan broj žena...Prema procenama, među 290 poslanika u parlamentu će biti i 20 žena. Koliko je to veliki napredak pokazuje i činjenica da je prethodni rekord napravljen pre...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.