Rekord: Jul bio najtopliji mesec u poslednjih 140 godina

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekord: Jul bio najtopliji mesec u poslednjih 140 godina

Vašington -- Protekli jul bio je najtopliji mesec izmeren na Zemlji od kada je počelo merenje temperature 1880. godine.

To je još jedan rekord za koji naučnici kažu da podržava predviđanja o klimatskim promenama koje je izazvao čovek.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu saopštila je danas da je jul bio za 0,95 stepeni Celzijusa topliji od proseka za taj mesec u 20. veku, prenosi AP.

S obzirom na to da je jul najtopliji mesec u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kalendaru, meteorolozi kažu da to znači da je postavljen novi rekord za taj mesec u poslednjih 140 godina.

Proslomesečne temperature su premašile prethodni rekord za jul, postavljen 2016. godine, za 0,03 stepena.

Taj rezultat je bio očekivan pošto je nekoliko evropskih zemalja, kao što su Francuska, Belgija i Nemačka, prijavile da su u julu premašeni prethodini nacionalni temperaturni rekordi.

U švedskom seocetu Markuvinsa zabeleženo je vrelih 34,8 stepeni, što je najviša temperatura izmerena severno od Arktičkog kruga.

Prema podacima Američke nacionalne administracije za okeane i atmosferu, proteklog jula 43. uzastopni put zabeležene su temperature iznad proseka za 20. vek.

Jun je ove godine takođe zabeležio temperaturni rekord za taj mesec za proteklih 140 godina.

Ova godina je do sada 0,95 stepeni toplija od dugogodišnejg proseka, ali i dalje iza rekorda iz 2016. godine.

Rekordne temperature dešavaju se u isto vreme kad i drugi klimatski ekstremi.

Zagrevanje okeana dovelo je do ranog topljenja leda u Beringovom moreuzu između Rusije i Aljaske, kaže Rik Toman, stručnjak za klimu u Univerzitetu Aljaska Ferbanks.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.