Rekonstrukcija vodovoda u Pirotu

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija vodovoda u Pirotu

U Pirotu se završava rekonstrukcija Crpne stanice Berilovac, koja će postati fabrika vode. Projekat vredan 1,7 miliona dinara, finansira se iz kredita nemačke Razvojne banke, a trebalo bi da omugući nesmetano i bezbedno vodosnabdevanje pijaćom vodom građana Pirota.
Skoro svake godine, u vreme obilnih padavina, događalo se da po nekoliko dana pola Pirota, zbog velike mutnoće, nema ispravnu vodu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za piće. Cisterne na ulicama sada su prošlost, jer je počela sa radom fabrika vode. Trenutno je angažovana polovina kapaciteta, a do kraja meseca ovde će proticati svih 270 litara u sekundi.
 
„Razmišljali smo malo unapred, da predupredimo eventualne klimatske promene. Pirot će imati i kvalitetnu vodu i dovoljnu količinu", kaže Zoran NIKOLIĆ, direktor JP „Vodovod i kanalizacija".
„Nikada nismo imali problema sa bakteriološkom neispravnošću vode, ali smo imali problema sa zamućenjem vode, prilikom obilnih padavina. Sada ni tih problema više nećemo imati. Mislim da je to značajan napredak ka kvalitenom snabdevanju svih građana", tvrdi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Najveći izazova za građevinare, bio je da tokom izvođenja radova obezbede nesmetano vodosnabdevanje građana.
„Obezbedili smo minimum protoka vode ka gradu, a ujedno smo izvršili rekonstrukciju. Ugrađena je nova oprema koja treba da unapredi kvalitet vode u mesecima kada je velika mutnoća vode", dodaje Vladimir Panić, šef gradilišta.
U lokalnoj samoupravi najavljuju mogućnost da sledeće godine počne izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Time će biti rešeni svi ekološki problemi u Pirotu.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.