Rekonstrukcija kao 1001 noć

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rekonstrukcija kao 1001 noć"

Beograd -- Potpredsednik DS Dejan Nikolić smatra da maratonska rekonstrukcija Vlade samo nagomilava probleme i da će novi ministar finansija imati problema s Vladom.

Nikolić je za Blic rekao da bi se "mnogi lagodnije osećali da DS ne postoji", ali i da je stranka spremna za saradnju sa svima koji private njihov plan za Srbiju, koji predviđa 30 ključnih mera za izlazak iz krize, koje se odnose na podršku poljoprivredi, prehrambenoj industriji, energetici i informacionim tehnologijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << percipiranim kao ključne razvojne šanse.

Na pitanje kako ocenjuje rekonstrukciju Vlade, on kaže "da traje kao u Šeherezadi - 1001 noć". "Za sve to vreme nismo čuli nijedno rešenje za ključne probleme i zato se nameće zaključak da je rekonstrukcija zapravo lažna demonstracija odgovornosti, prikrivanje nesposobnosti i kupovina vremena do skorih vanrednih parlamentarnih izbora", dodao je on.

Prema njegovim rečima, reforme počinju političkom voljom stranaka na vlasti, a ona ne postoji, stoga kako kaže, dovođenje stranih stručnjaka neće mnogo pomoći.

"Nijedan stručnjak ne može znanjem da doprinese reformama dok god su za Vladu politička hapšenja bitnija od standarda građana, obrazovanja i reforme javnog sektora. Vratiti jednog obrazovanog čoveka i to proglastiti povratkom mozgova, a pritom u rebalansiranom budžetu nijedan dinar, nijedna nova mera za zapošljavanje, je populizam par ekselans, koji pravi SNS. Novi ministar finansija će veće probleme imati sa politikom Vlade i koalicionim partnerima, nego sa nedostatkom para", ističe Nikolić.

Odgovarajući na pitanje kako će DS učestovati u procesu evrointegracija, potpredsednik DS kaže da na toj temi sadašnja vlast pokazuje neozbiljnost i neodgovornost, jer Srbija još nema formiran tim za pregovore.

"Lično, nikada ne bih bio zadovoljan i srećan rastom popularnosti DS na račun lošeg vođenja pregovora, je jer EU strateški cilj Srbije i važan za naše društvo, i zato mislim da tim za pregovore treba biti sastavljen uz pomoć i podršku opozicije, a od ljudi sa velim diplomatskim iskustvom", rekao je on.

Komentarišući izjave da DS nije vidljiva na opozicionoj sceni Srbije, Nikolić kaže da bi se mnogi osećali lagodnije da DS ne postoji.

"Medijsko gušenje, kriminalizacija i traženje dežurnog krivca u jednoj stranci su odlike jednoumlja, kojoj SNS teži. Brutalan obračun sa članovima DS je zapravo bežanje od tema nezaposlenosti, sve lošijeg standarda i teškog života građana, za koje oni nemaju sposobnosti da reše. SNS treba da se obračuna sa problemima koji opterećuju naše društvo, a ne sa strankom koja na te probleme ukazuje", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.