Rekonstrukcija Pećke patrijaršije

Izvor: RTS, 14.Feb.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Pećke patrijaršije

Nakon dugogodišnje vlage urađena je rekonstrukcija spoljne arhitekture i zaštita živopisa Pećke patrijaršije. Pećka patrijaršija predstavlja kuriozitet među spomenicima srpskog srednjovekovnog graditeljstva.

Pećka patrijaršija svojim sklopom od više srednjovekovnih crkava predstavlja kuriozitet među spomenicima srpskog srednjovekovnog graditeljstva.

Drevnu svetinju pored reke Bistrice više decenija ugrožavala je vlaga. Urađena je rekonstrukcija spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << arhitekture i zaštita živopisa.

Ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da je važno da su radovi na freskama urađeni kvalitetno i dodao je da je uveren da će Pećka patrijaršija biti sačuvana na dobar način.

Pećku patrijaršiju koja u novom ruhu podseća na Žiču održava dvadesetak monahinja. Njihove molitve su u ime nade za povratak raseljenih Srba.

Da bi se manastir i fizički zaštitio podignut je odbrambeni zid.

Prestoni hram srpskih arhiepiskopa i patrijaraha od osnivanja u 13. veku okupljao je učene ljude, teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike.

Zbog izuzetne vrednosti i lepote fresaka u crkvama svetih Apostola koja je živopisana oko 1250. goidne, Svetog Dimitrija, Bogorodice Od Igitrije i Svetog Nikole koje su oslikavane od 14. do 17. veka Pećka patrijaršija upisana je za svetsko kulturno dobro.

Manastir Pećka patrijaršija u Rugovskoj klisuri uvrštena je jula 2006. godine na listu najugroženijih spomenika Svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKA.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.