Rekonstruisana Pokrajinska vlada

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstruisana Pokrajinska vlada

Vojvođanski poslanici su izglasali rekonstrukciju Pokrajinske vlade, a novi sekretari su položili zakletvu pred parlamentom.

Novi članovi kabineta Bojana Pajtića su Vladimir Pavlov, Branislav Bogaroški i Nenad Stanković, dok je aktuelni sekretar za privredu Miroslav Vasin izabran i za potpredsednika u Vladi Vojvodine.

Rekonstrukcija je izglasana bez podrške SVM-a, a pokrajinski premijer Bojan Pajtić poručio je da i bez tih glasova ima većinu za rekonstrukciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te vlade. 

Početak rasprave o rekonstrukciji Pokrajinske vlade obeležila je oštra polemika između predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora i Pajtića i predsednika poslaničkog kluba DS-a Borislava Novakovića o događajima koji su prethodili predloženoj rekonstrukciji.

Obrazlažući predlog rekonstrukcije Pokrajinske vlade, Pajtić je rekao da će glavni ciljevi te vlade biti donošenje zakona o nadležnostima i o finansiranju Vojvodine, te obezbeđivanje socijalnih standarda za građane Vojvodine.

Pajtić je nabrojao sve ono što je, po njemu, kvalitetno uradila dosadašnja Pokrajinska vlada, ujedno kritikujući rad republičke vlade, kao i nepostojanje dijaloga između dve vlade.

On je upoznao poslanike sa biografijama predloženih kandidata za pokrajinske sekretare – Vladimira Pavlova, Branislava Bogaroškog i Nenada Stankovića.

Lider SVM-a Ištvan Pastor rekao je da SVM neće učestvovati u glasanju i da je pre četiri meseca rekao Pajtiću da ta stranka u dogovorima o rekonstrukciji Vlade neće učestvovati, ali da će prihvatiti dogovoreno rešenje.

"Danas sam rekao Borislavu Novakoviću da mi prihvatamo odluku, ali da od nas ne mogu tražiti da za nju glasamo, jer smatramo da nije dobra", istakao je Pastor.

On je Pajtiću zamerio što je u jednom trenutku rekao da je DS kulturna stranka i da će se pojaviti na bilo kom sastanku na koji bude pozvana, a onda se nije pojavila na sastanku koji je on sazvao zbog pregovora o iznalaženju političkog rešenja u Pokrajini, odnosno oko koncentracione vlade.

Druga zamerka, dodao je Pastor, odnosi se na usvajanje Deklaracije o promeni ustavnopravnog položaja Vojvodine o kojoj, kako je rekao, Pokrajinska vlada nije ništa rekla, kao ni prilikom usvajanja Informacije o obeštećenju zbog privatizacije NIS-a, kao i da su ti dokumenti doneti na inicijativu samo jedne stranke.

"U proteklim danima smo dovedeni u situaciju da biramo između Dragoslava Petrovića i grupacije oko njega i nekih drugih, a to ne želimo. Pajtić mi je rekao da će Petrović u sredu podneti ostavku, a sada će u stvari biti razrešen i to nije samo pitanje forme", kazao je Pastor.

Posebnu reakciju poslanika izazvala je izjava Pastora upućena Pajtiću da su "obezbedili većinu za rekonstrukciju Vlade i da im na tome čestita, jer su očigledno bili uspešniji u navatavanju poslanika od ovih drugih koji isto to rade", aludirajući na prelazak tokom jučerašnjeg dana jedne poslanice iz redova poslaničkog kluba SNS-a koja je član Pokreta "Snaga Srbije" – u DS.

Reagujući na žamor među poslanicima, Pastor je rekao da to nije izjavio slučajno već zato što je proteklih dana neko pokušao i njega da involvira u priče o "preletu" poslanika.

Odgovarajući Pastoru, Pajtić je rekao da usvajanje Deklaracije i Informacije o NIS-u nije bilo volja poslanika DS-a.

"Ako se postavi pitanje da li su te odluke legitimne – jesu, a da li su fer – to nisu, kao što nije ni fer istupanje na ovakav način", rekao je Pajtić.

On je dodao da se ne dovodi u pitanje da li je neko smenjen ili je podneo ostavku i da to ne može nikoga opredeljivati da li će za takvu odluku glasati ili neće i da je to jedan, kako je rekao, "rđav izgovor".

"Kada je reč o preletu poslanika, posle izbora u poslaničkoj grupi DS-a bilo je 59 članova, a današnji broj najbolje govori kome je preletanje poslanika praksa", rekao je Pajtić.

I potpredsednik SNS-a Igor Mirović optužio je DS i LSV da se bave kupovinom poslanika u Skupštini Vojvodine.

Mirović je novinarima ispred Skupštine Vojvodine rekao da je jutros "kupljena" poslanica Pokreta "Snaga Srbije" Vera Ugričić Ilić, koja je prešla u DS.

On je to nazvao "najsramnijim načinom" da se rekonstruiše Pokrajinska vlada.

Prema njegovim rečima, poslanica je "kupljena" novcem koji je ostao od Razvojne banke Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Na pitanje da li ima informacije ko su konkretni ljudi koji su se bavili kupovinom poslanika, on je rekao da je reč o ljudima koji su davali telefonske naloge da se dele krediti iz Razvojne banke i Fonda za kapitalna ulaganja.

Kadrovske promene 

Poslanici bi na predlog predsednika Pokrajinske vlade trebalo da razreše potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Dragoslava Petrovića, a da na njegovo mesto izaberu Vladimira Pavlova.

Pavlov se na prethodnim republičkim izborima nalazio na listi tadašnje Nove demokratske stranke, sada Socijaldemokratske stranke, ali je u međuvremenu isključen iz te partije.

Vladimir Pavlov je svojevremeno bio jedan od lidera pokreta "Otpor", a nakon petooktobarskih promena 2000. godine nekoliko godina je proveo u diplomatiji, u Ambasadi Srbije u Kanadi.

Nakon sednice Skupštine AP Vojvodine – pored Pavlova još dva nova imena trebalo bi da se nađu u Pokrajinskoj vladi.

Jedan od njih je potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški, koji je do sada bio predsednik poslaničkog kluba LSV-a u vojvođanskoj skupštini, a koji bi trebalo da bude izabran na mesto pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i Nenad Stanković, koji je kandidat za pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine.

Stanković bi na toj funkciji trebalo da zameni dosadašnjeg sekretara Natašu Pavićević Bajić, koja je podnela ostavku zbog, kako se navodi u toj ostavci, prelaska na drugu dužnost. Stanković je vanstranačka ličnost, za mesto člana Pokrajinske vlade zajednički su ga predložile LSV i Demokratska stranka.

Navedena rešenja rekonstrukcije Pokrajinske vlade predložena su u skupštinskim materijalima u koje je Tanjug imao uvid, a da li će ti predlozi zaista biti i sprovedeni u delo videće se na sednici.

Usvajanje predloga isključivo zavisi od toga da li će vladajuća većina imati dovoljnu podršku poslanika u pokrajinskom parlamentu, a najveća nepoznanica je kako će se povodom predložene rekonstrukcije izjasniti Savez vojvođanskih Mađara i Socijaldemokratska stranka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.