Reke se povlače, Ljajić najavio pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2009, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reke se povlače, Ljajić najavio pomoć

ARILJE - Podivljale reke i potoci u jugozapadnoj Srbiji smiruju se i povlače u korita, a od jutros je normalizovano snabdevanje vodom Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca iz sistema Rzav čija je crpna stanica proradila, posle popravke od plavljenja u petak uveče i opadanja vodostaja ove reke.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije upozorio je danas da se u narednom periodu očekuje povećanje vodostaja u istočnoj Srbiji, tako da su vatrogasno-spasilačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedinice stavljene u punu pripravnost.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ukazao je danas u Užicu na veliki značaj preventivnog delovanja i saniranja vodotokova, kako bi se sprečilo izlivanje reka i štete od poplava usled obilnih padavina.

Posle obilaska Užica, gde je sinoć od obilnih padavina pričinjena velika materijalna šteta, Ljajić je rekao novinarima da je najvažnije primenjivanje dugoročnih mera kako bi se sprečile štete od poplava u narednom periodu.



Ljajić: Vlada Srbije će pomoći svima

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je danas da će Vlada Srbije pomoći u saniranju šteta na poplavljenim područjima zapadne Srbije.

Posle obilaska opštine Sjenica, Ljajić je rekao novinarima da će Vlada Srbije uplatiti jednokratna novčana sredstva svim porodicama koje su pretrpele velike štete u sinoćnoj poplavi.

On je dodao da je situacija na terenu gora nego što se očekivalo i da već ima 120 zahteva domaćinstava za pomoć.

Prema njegovim rečima, biće preduzete hitne mere na pružanju pomoći pojedincima i porodicama, kao i dugoročne na uređenju kompletnog sliva reke Grabovice koja protiče kroz Sjenicu.

Ljajić je rekao da se kompletna sanacija korita reke Grabovice mora uraditi, kako bi se sprečilo i u narednom periodu izlivanje voda i nanošenje šteta prilikom obilnih padavina.

Ministar je dodao da će biti angažovan i Crveni krst, kako bi se pomoglo sa higijenskim paketima i namirnicama najugroženijim porodicama.

Predsednik opštine Sjenica Muris Turković izrazio je zadovoljstvo podrškom vlade i resornog ministarstva, ali i ukazao na to da je jedan deo Sjenice i dalje odsečen, jer je poplava odnela most na reci Uvac.

Turković je rekao da bi tokom sledeće sedmice, uz pomoć Ministarstva odbrane, preko te reke trebalo da bude postavljen montažni most.

Oko 600 litara vode u sekundi
Direktor Javnog preduzeća "Rzav" Ljubo Lazović izjavio je Tanjugu da Fabrika za preradu vode u Arilju , iz koje se snabdeva oko 250.000 stanovnika ovog kraja Srbije, radi bez većih problema.

U glavni cevovod se svakog sekunda upumpava oko 600 litara vode, što je za 20 odsto više od uobičajene količine da bi se što pre popunili lokalni rezervoari.

Iz čačanskog "Vodovoda"upozorili su potrošače da još danas vodu koriste, iz preventivnih razloga, samo za tehničke potrebe. Za piće su preporučili flaširanu vodu.

Predsednik opštine Požega Milovan Mićović rekao je da je situacija u užičkom kraju jutros mnogo bolja i da se voda polako povlači u korita i da se očekuje da će se situacija u toku dana stabilizovati ako ne bude dodatnih padavina.

"Poplavljeno je oko 1.000 hektara i više od 50 kuća. Ljude smo na vreme evakuisali, ali je ostalo dosta zarobljene i podavljene stoke u štalama. Proglasili smo stanje elementarne nepogode i formirali komisije koje će danas izaći na teren da evidentiraju sve nastale štete", rekao je Mićović RTS-u.

Mićović je kazao da opština Požega, koja je proglasila stanje elementarne nepogode, najveću finansijsku pomoć u sanaciji štete očekuje od Vlade Srbije.

Poplavu u opštini Požega koja je poznata po magli i brojnim slivovima reka napravile su Đetinja u području sela Rasna i Užići, Moravica u naselju Tatojevica i Zapadna Morava u selu Prijanovići.

Mileševka odnela i nekoliko mostova

Obilne kiše su minulih dana prouzrokovale štete i u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, izlile su se reke Mileševka, Bistrica, Lim, Zlošnica, Kratovska reka, kao i veliki broj potoka, zbog čega su bez struje i pijaće vode ostala mnoga naselja u tom kraju.

Bistrica je poplavila motel i ribnjak "Vrelo" u Draževićima, fabriku "Zlatar plast" i pilanu "Vihor".

U opštini Prijepolje, Mileševka je na više mesta oštetila i potkopala put prema manastiru Mileševa, a odnela je i nekoliko mostova.

U opštini Priboj, prema rečima predsednika opštine Lazara Rvovića, najviše štete bilo je u naselju Rabrenovac, ali i na mnogim seoskim putevima.

U Sjenici i okolnim selima voda se, uglavnom, povukla u rečna korita, jer kiša od juče ne pada, a danas će biti dezinfikovani svi poplavljeni objekti imajući u vidu i pojavu virusa novog gripa u Srbiji, rekao je Tanjugu član gradskog štaba Zlatko Jusufović.

On je kazao da je situacija u Sjenici i okolini danas znatno bolja, a jučerašnja je prevladana zahvaljujući dobroj organizovanosti Štaba za vanredne situacije, ali i velikoj pomoći vatrogasaca i policije iz Sjenice i Novog Pazara koji su im pritekli u pomoć.

Ugroženim domaćinstvima, posebno onim koja su izmeštena iz svojih domova, redovno se dele hrana i higijenski paketi, a 25 porodica je dobilo jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, podsetio je Jusufović.

Sjeničani danas očekuju postavljanje pontonskog mosta na Uvcu koji je u noći između petka i subote odnela bujica, a koji to mesto s druge strane spaja sa selom Uvac i mesnom zajednicom Lopiže koja ima više zaselaka.

Poplavljena područja, među kojima i Sjenicu, obići će danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.