Rekcije: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekcije: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom su odbačene tužbe Srbije i Hrvatske je očekivana i Srbija nema razloga da bude nazadovoljna, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković.

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", rekao je on novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda, prenela je Televizija N1.

Selaković je rekao i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti.

"Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s nihove teritorije. Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju", rekao je srpski ministar pravde.

Selaković je rekao i da rezultat odluke po kontratužbi jeste da konačno Hrvatska i krajiške Srbe koji su njeni državljani počne da tretira kao nestala lica.

"Sud jeste utvrdio da su vršeni zločni i od strane pripadnika JNA i od pripadnika hrvatske vojske", rekao je Selaković.

On je dodao da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao na presude Haškog tribunala, a za drugu tvrdnju te presude su izostale, ali je sud črvsto ostao na tvrdnji da je zločina bilo.

"Ono što krajiški Srbi na prvom mestu očekuju jeste da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnicima, članovima porodica, sugrađanima i komšijama", rekao je Selaković.

Ministar pravde je rekao i da će Srbija ostati maksimalno posvećena saradnji, stabilnosti i miru u regionu i ostati posvećena proceusiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavija, ma ko bio počinilac i žrtva.

"Kad su u pitanju drugi ratni zločini koji su vršeni na teritorijama van Hrvatske, kao što su Kosovo i BiH, ostajemo posvećeni politici mira. Mi ćemo procesuirati one zločine za koje budu postojali osnovi sumnje ili neka vrsta dokaza zločina", rekao je Selaković.

Nikolić: Potvrđen masovni zločin nad Srbima

Foto: Beta

Predsednik srbije Tomsilav Nikolić izjavio je danas da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.

"Sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je predsednik.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.

"Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", zaključio je Nikolić.

Dodik: U Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima

Foto: Beta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je 90-tih godina prošlog veka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid, oni su raseljeni i o tome svedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice - Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku.

"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gde je pobijen ogroman broj Srba i gde su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju srpskoj javnosti nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen na hrvatskoj teritoriji od 1991. godine do 1995. godine.

Javnosti su se putem Javnog servisa RTS zajedno obratili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Dodik, a prisutan je bio i premijer Aleksandar Vučić.

Dodik je rekao da će vlasti u Republici Srpskoj poštovati odluku Međunarodnog suda u Hagu, ali ostaje osećaj učinjenog zločina i nepravde nad Srbima koji su najveći stradalnici na prostoru bivše Jugoslavije, u procesu raspada bivše zajedničke države.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu bude podstrek za bolju saradnju Srba i Hrvata, da konačno ostave iza sebe istorijske razmirice i da, kako je rekao, svako učini sve da se krećemo dalje.

Jedna od dobrih stvari ove presude je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za mnogo pojedinačnih postupaka koji se vode protiv Srba i da se pokaže da je na pravilan način prihavćena odluka Suda u Hagu, kazao je predsednik Srpske.

Osvrnuvši se na međusobne tužbe za genocid Federacije BiH i Republike Srpske, Dodik je rekao da je ignorisana i zlopupotrebljena činjenica da polovina BiH nije bila za to da se vodi takav postupak.

Međutim, sud je to ignorisao i nije želeo da proveri tu odluku, dodao je on.

"To me dovodi do uverenja da su mnoge odluke i međunarodnih sudova ovakvog tipa politički motivisane", primetio je.

Sumirajući utiske posle presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, predsednik Srpske je podsetio da je zvanični Beograd i ranije govorio da i Srbija i Hrvatska treba da povuku tužbe za genocid.

Milanović: Nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je poštujem

Foto: Beta, HINA

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska nije zadovoljna odbijanjem hrvatske tužbe za genocid, ali jeste time što je Međunarodni sud pravde odbio srpsku protivtužbu.

"Hrvatska tužba je nažalost odbijena, ali je utvrđeno sve ono što znamo da se događalo, a to su teški ratni zločini i etničko čišćenje", istakao je Milanović u izjavi novinarima.

On je naglasio da je (od tih događaja) prošlo više od 20 godina, da je Hrvatska članica EU, da je dobila rat i da ima priliku, u društvu najrazvijenih država, da ide napred i gradi sadašnjost.

"Srbiji u tom smislu želimo sve najbolje. Od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih i povratka kulturnog blaga nećemo odustati", poručio je premijer.

On je naglasio da Hrvatska mora da poštuje odluku Suda i da je prihvati na civilizovan način.

Međunarodni sud pravde u Hagu danas je odbacio i hrvatsku tužbu i srpsku protivtužbu za genocid počinjen tokom rata u Hrvatskoj.

Josipović nezadovoljan presudom

Foto: Beta, HINA

Hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da nije zadovoljan konačnom presudom Međunarodnog suda pravde, koja je odbila i hrvatsku i srpsku tužbu za genocid, ali da je pripremom tužbe u čemu je i sam učestvovao odrađen dug prema žrtvama.

Josipović, koji je učestvovao u pripremanju tužbe pre nego što je postao predsednik, za Novu TV kazao je da je "dobijena opomena o strašnim zločinima koji su se dogodili na ovim prostorima".

"Pitanje je da li strašni zločini koji su se dogodili podrazumevaju genocid, a Sud je zauzeo ovo konzervativno stanovište i podigao lestvicu za genocid jako visoko", ocenio je on.

Hrvatski predsednik smatra da su "neki od najstrašnijih zločina ispali iz računice, jer je Sud procenio da je Srbija vezana konvencijom od 1992. godine".

Kako je dodao, Sud je prilično jasno kod kontratužbe Srbije rekao da Hrvatska ne može biti smatrana zemljom koja je počinila genocid, te da su skinuti i navodi o genocidnosti Oluje.

"Cena rata je bila vrlo skupa, Hrvatska je bila žrtva agresije. Nažalost, Sud ne odlučuje o tim pitanjima", mišljenja je Josipović.

Po njemu, ključni problem je bio kako dokazati genocidnu nameru i kako staviti pojedinačne slučajeve u zajednički kontekst.

"Mi smo razvili teoriju mozaika, gde smo pokušali da dokažemo da su svi događaji bili deo jedinstvene namere da se počini genocid. Bili smo svesni tog rizika da bi ovakva odluka Suda mogla biti verovatna", rekao je on, ocenivši i da hrvatski pravni tim nije ni u čemu pogrešio.

On smatra i da reperkusije ove presude na hrvatsku budućnost neće biti negativne, kao i da se ne menja afirmacija hrvatskog stava da je slobodu stekla pravednim ratom.

Komentarišući dalje odnose sa Srbijom, Josipović je procenio da će sada, verovatno, biti podignute strasti u medijima, komentari nezadovoljstva i zadovoljstva presudom.

"Nijedna garnitura ne može odustati od traženja nestalih, a s druge strane postoji i odgovornost svih država da procesuiraju ratne zločine", zaključio je Josipović.

Pusić: Presuda ne znači da nije bilo rata i zločina

Foto: Beta, HINA

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je, nakon izricanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, da se nada da je presuda, kojom je Sud odbio u celosti tužbu Hrvatske i protivtužbu Srbije za genocid, jedna vrsta doprinosa da se završi istorijsko razdoblje i napreduje u boljem smeru.

Pusić je naglasila da Hrvatska ne bi išla na Sud da nije mislila da je njena tužba utemeljena, prenosi portal Index.hr.

"Ovakva presuda ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijenih. Sud je vrlo detaljno razmotrio i konstatovao celi niz takvih činjenica, no istovremeno je konstatovao i da te činjenice ne čine korpus dela koja čine genocid. A to je svesna namera uništenja jedne grupe u celosti", dodala je ministarka spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, sve što je Sud razmatrao i doneo u presudi "potvrđuje i utvrđuje da su ta dela počinjena u agresiji na Republiku Hrvatsku".

"Takođe, smatram da je važno podsetiti i konstatovati da je sam Sud u izricanju presude zaključio da je jedan od glavnih zadataka utvrđivanje sudbine nestalih, što je bio i hrvatski zahtev u susret tužbi. No, oko toga nije bilo volje s druge strane, nadam se da će kolege u Srbiji sada u skladu s uputstvima Suda prionuti na taj zadatak", poručila je Pusić.

Kako je podsetila, radi se o "neobično mučnim događajima i velikim razmerama uništavanja i smrti iz 90-ih".

"Važno je da, dok rašćišćavamo to razdoblje, istovremeno gledamo u vreme pred nama i da se tako nešto isključi za generacije koje dolaze. U tom smislu nadam se da je ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi istorijsko razdoblje i da se napreduju u jednom boljem smeru", zaključila je Pusić.

Veselinović: Razvijanje boljih odnosa Srbije i Hrvatske

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović danas je povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom su odbačene međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, rekao da očekuje da će presuda doprineti poboljšanju odnosa dve države.

"Naravno, nije sporno da je bilo žrtava u ratnim sukobima i da treba istražiti sve ratne zločine kao moralno sudsku satisfakciju, pri čemu treba insistirati na pojedinačnoj odgovornosti, a ne da se optužuje ceo narod", piše u izjavi Veselinovića.

Po njegovim rečima, time bi se stavila tačka na sukobe sa ciljem da se oni nikada ne ponove.

On je kazao je da nakon presuda došlo vreme da se istinski počne rešavanje brojnih otvorenih pitanja koja se tiču Srba izbeglih i prognanih iz Hrvatske, pre svega njihovog povratka, vraćanja oduzete imovine, stanova, penzija i brojnih drugih statusnih i manjinskih prava, upotrebe jezika i pisma.

"Očekujem da će u narednom periodu Hrvatska ozbiljno pristupiti rešavanju ovih pitanja, jer više ne postoje nikakvi razlozi za odugovlačenje, posebno ako se ima u vidu da je ovom presudom otklonjena i formalna prepreka da se Srbima vrate oduzeta i uzurpirana prava", kazao je Veselinović.

On je najavio da će Odbor za dijasporu i Srbe u regionu posebnu pažnju posvetiti Srbima koji su izbegli ili su prognani iz Hrvatske.

Pročitajte i:

Odbijene obe tužbe, genocida nije bilo (FOTO)

Zapadni mediji: Ni Srbija ni Hrvatska nisu počinile genocid

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Očekivana presuda, Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2015

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom su odbačene tužbe Srbije i Hrvatske je očekivana i Srbija nema razloga da bude nezadovoljna, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković...- Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja - rekao je ministar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Reagovanja na presudu MSP

Izvor: RTS, 03.Feb.2015

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da Srbija nema razloga da bude nezadovoljna odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je odbacio tužbe Srbije i Hrvatske za genocid. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović nezadovoljan odlukom Suda. ...

Nastavak na RTS...

Selaković:Rezultat očekivan,nema razloga za nezadovoljstvo

Izvor: Press, 03.Feb.2015

"U postupku koji je vođen po tužbi Hrvatske protiv Srbije i kontratužbi Srbije protiv Hrvatske možemo reći da se manje-više dogodilo ono što smo očekivali. Došlo je do odbijajućih presuda. Taj rezultat je naizgled nerešen, ali nemamo razloga da budemo nezadovoljni", rekao je ministar...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.