Izvor: RTS, 16.Maj.2022, 16:06

Reka, ptice, priroda inspiracija za fotografe u Ivanovu

Selo Ivanovo, kraj Pančeva, postalo je poznato po Foto-safariju, manifestaciji koja se ove godine održava 15. put. Učestvovalo je oko stotinu fotografa iz cele Srbije, a najbolji radovi biće nagrađeni tokom leta.
Selo Ivanovo okruženo je lepom prirodom, blizu je Dunav, ima dosta ptica, ljudi vole da budu na reci. Taj ambijent privlači i fotografe koji dolaze na Foto safari. Često se voze čamcima, kako bi snimili nešto interesantno. Svi ti motivi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podjednako inspirišu i one koji prvi put dođu i one koji su redovni učesnici.

"Volim životinje u divljini, čaplje, svakakve vrste ptica. Prelepo je mesto, baš je lepo za posetiti, preporučujem", kaže Mateja Candir, fotograf iz Novog Sada.

"Jako je bitno za mlade fotografe i ljude koji se ne bave profesionalno fotografijom, da dođu da vide jednu ovakvu oazu mira, što je retko. Mi imamo to u Kovilju, ali ovo je nešto sasvim drugačije, posebno", navodi Martin Candir, fotograf iz Novog Sada.
Neka od najzanimljivijih mesta koje fotografi obilaze su seoska crkva i etno kuće, gde ih čekaju modeli u narodnim nošnjama. To su najčešće deca, a ambijent je različit. Nekad je to stara, urušena građevina, a nekad stilski uređen dom.
"Najlepše je što uvek nešto iznenade, svaki put je nešto novo. Ovaj put je to ovaj prelepi ambijent u ovom dvorištu i kući. Uvek su neki zanimljivi modeli, druženje, to je najzanimljiviji deo", kaže Dragan Milošević, fotograf iz Omoljice.
"I oni koji su prvi put kao modeli su jako zahvalni modeli. Slatki su. Evo danas je ta devojčica u beloj haljinici, ja je prvi put vidim, ali sve što sam od nje tražila, sve je uradila fenomenalno", kaže Slađana Pantelić, fotograf iz Novog Sada.
Organizatori manifestacije, koja je prvi put održana 2007. godine, su seoski foto klub i Dom kulture.
"Sledeće godine planiramo neke velike stvari, da traje i dva dana. Da uvedemo i neke firme koje prodaju fotografsku opremu, jer su nas pitali fotografi da li će toga biti, zato što bi im ovde bilo jeftinije", navodi Zoltan Bisak, fotograf iz Ivanova i oganizator manifestacije.
Najbolji radovi nastali na Foto safariju, biće predstavljeni na avgustovskoj izložbi "Ivanovo u fokusu."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.