Rehabilitacija Draže, B92 u Vraniću

Izvor: B92, 20.Maj.2015, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija Draže, B92 u Vraniću

Meštani Vranića, mesta u kome su četnici svirepo ubili 68 ljudi, uglavnom žena i dece, posle rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića nerado govore o Draži.

Jedan od potomaka svirepo ubijenih Vladan Pantić najpre je pokazao repliku kolevke male Katarine Ilić koja je stradala 20. decembra 1943. kada su četnici poklali i pobili 68 žitelja Vranića.

To je samo jedan od predmeta u spomen-sobi Pantića. Desetoro članova njegove porodice zaklano je u masakru na ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imanju 1943. godine. Vladan kaže da može da oprosti, ali ne i da zaboravi. Zato je ogorčen zbog odluke suda da Dragoljub Mihailović bude rehabilitovan.

"Doživeo sam to kao novi zločin nad ovim žrtvama. Narod kao narod se izmirio još 1945. i 1946. Traže bukvalno da se sad mire zločinci sa žrtvama, ne može naš mali Ljuba da se meri sa Veselinom koji ga je bacao i na kami dočekivao", priča Pantić.

Zločin u Vraniću četnici su sistematski pripremali u leto i jesen 1943. da bi se svirepi zločini izvršili u noći između 20. i 21. decembra. Plan je bio da se svaka porodica koja je imala bilo kakve veze s partizanima iskoreni. Zato je 14 porodica sasečeno iz korena.

I dok je većina meštana Vranića ogorčena i nerado govori, ima i onih koji se okreću budućnosti

"Istoriju Draže i Tita prepustite istoričarima, svi oni ljudi koji se zamaraju time greše, sutrašnji dan je budućnost već."

Sagovornik s početka priče ne može da se okrene budućnosti. Stare rane, kaže, ponovo peku.

S jedne strane spomen-doma u Vraniću uklesana su imena žrtava l svetskog rata, s druge imena žrtava ll svetskog rata. Iz udruženja 20. decembar poručuju da se neće žaliti na rehabilitaciju Draže Mihailovića, jer veruju da ne mogu ništa da promene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.