Regionalna saradnja ključna u zdravstvu

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna saradnja ključna u zdravstvu

Slavica Đukić Dejanović otvorila Regionalni razvojni centar za akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Jugoistočnoj Evropi. Ministarka je rekla da nijedna zemlja sama ne može da odgovori na zdravstvene pretnje koje ne poznaju granice i zato postoji potreba za usaglašenim pristupom u regionu.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović otvorila je Regionalni razvojni centar za akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropi. Ona je na inauguraciji centra rekla da se Zdravstvena mreže Jugoistočne Evrope od inicijative za unapređenje zdravstva razvila u potpuno institucionalizovani oblik regionalne saradnje.

Ministarka zdravlja je navela da nijedna zemlja sama ne može na pravi način da odgovori na zdravstvene pretnje koje ne poznaju granice i dodala da zato postoji potreba za usaglašenim pristupom u regionu, kao i za razmenom iskustava i međusobnom podrškom u rešavanju zdravstvenih problema.

Predsedavajući izvršnog komiteta Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope Goran Čerkez je rekao da je prioritet postizanje kvaliteta u zdravstvenoj zaštiti u regionu.

Čerkez je istakao da je potrebna razmena iskustava i veća koordinacija među zemljama regiona, koje sve idu u istom pravcu - ka članstvu u EU.

Obaveštenost o zdravlju je ključna za zdravstvenu zaštitu, izjavila je šefica kancelarije Saveta Evrope Antje Rotemund, dodajući da "zdravstvena pismenost" smanjuje rizik od hroničnih oboljenja.

Obrazovanje ljudi u pogledu zdravstvene zaštite je odgovornost vlasti i profesionalaca, rekla je Antje Rotemund.

Akreditacija zdravstvenih ustanova je od vitalne važnosti jer se kroz nju gradi poverenje u sistem i institucije koje pružaju zdravstvenu zaštitu.

Rotemund je upozorila da procenu stanja koja prethodi akreditaciji mora da radi institucija koja je nezavisna i koju građani vide kao oslobođenu uticaja vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.