Regionalna saradnja ključna u borbi protiv terorizma, kažu stručnjaci

Izvor: Southeast European Times, 06.Nov.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna saradnja ključna u borbi protiv terorizma, kažu stručnjaci

Vlade jugoistočne Evrope sve su zabrinutije oko sve veće podrške radikalnim teroristima u regionu.

06/11/2014

Kruno Kartuš za Southeast European Times iz Zagreba -- 6.11.2014.

S obzirom da je globalna pretnja od terorizma sve veća, eksperti i zvaničnici u jugoistočnoj Evropi kažu da je neophodna tešnja saradnja između tajnih agencija i vlasti.

„Opasnost od džihadista može da se spreči dobrim obaveštajnim radom i saradnjom policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na regionalnom nivou“, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić za SETimes.

Prema hrvatskoj Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji (SOA), stotine boraca iz jugoistočne Evrope učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku u periodu nakon 2012. godine.

„Trend prihvatanja radikalnog tumačenja islama u državama jugoistočne Evrope je u porastu. Njega dodatno osnažuje izrazito loša ekonomska situacija, te pojava određenog broja verskih službenika u državama u okruženju koji prihvataju i šire radikalne stavove“, izvestila je ta agencija u svom izveštaju objavljenom u septembru.

Saradnja vlasti u regionu je važna, jer pristalice džihada koriste internet i društvene mreže za širenje ekstremističkih stavova i privlačenje sledbenika.

„Savremene bezbednosne pretnje kao što je terorizam odavno su prešle granice samo jedne države. Zato je saradnja sa partnerskim službama, kako sa područja Balkana tako i šire, prepoznata kao potreba i obaveza“, izjavila je za SETimes Irena Jovović, portparolka crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost.

Prikupljanje kriminalističko-obaveštajnih informacija o organizatorima i počiniocima terorizma i organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini (BiH) pomognuto je postojećom saradnjom između regionalnih i međunarodnih bezbednosnih agencija. „Globalno i mobilno delovanje radikalnih, terorističkih i ostalih organizovanih kriminalnih grupa zahteva globalnu akciju. Samim tim se i saradnja sa Obaveštajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH  i drugim partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu intenzivira i podiže na još veći nivo“, rekla je za SETimes Kristina Jozić, službenica SIPA zadužena za odnose s javnošću.

Prema makedonskim bezbednosnim agencijama, saradnja sa agencijama u regionu odvija se na dnevnoj bazi. „Makedonija je deo međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Terorizam je globalna pretnja i zato niko nije izuzet iz rizika od napada. U redovnom smo kontaktu sa svim službama u regionu na dnevnoj bazi i razmenjujemo informacije koje bi mogle da budu značajne i za nas i za njih“, kaže makedonska policija.

Prema rečima Ivana Babanovskog, profesora na Fakultetu bezbednosti u Skoplju, teroristi objedinjuju razne ideološke i verske platforme. On je dodao da je stoga potrebno da regionalne agencije uspostave zajedničku platformu delovanja svih zemalja regiona.

„Većina tih grupa i organizacija je pod komandom Al Kaide. S obzirom da na Balkanu živi izvestan broj veterana nekadašnjih ratova, posebno u BiH i na Kosovu, region mora da napravi konkretne operativne planove“, rekao je Babanovski za SETimes.

Dopisnici Miki Trajkovski iz Skoplja, Dražen Remiković iz Podgorice, Ana Lovaković iz Sarajeva i Bojana Milovanović iz Beograda doprineli su ovom izveštaju. .

Koji još koraci mogu da se preduzmu kako bi se zaustavilo dalje regrutovanje terorista u regionu? Recite nam šta mislite o tome. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.