Region udružuje snage pripremajući se za kompjutrerske napade

Izvor: Southeast European Times, 27.Mar.2013, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region udružuje snage pripremajući se za kompjutrerske napade

Zemlje jugoistočne Evrope jačaju mere zaštite nakon talasa kompjuterskih napada.

27/03/2013

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 27.3.2013.

Jugoistočna i istočna Evropa su u poslednje vreme bile mete niza kompjuterskih napada koji su naveli vlasti da uzvrate serijom mera, uključujući međunarodnu i regionalnu saradnju.

Rumunija je prošlog meseca pogođena najgorim takvim napadom u svojoj postkomunističkoj istoriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Prema ruskoj kompaniji Kasperski labs, koja je otkrila napad, ta grupa još od 2007. krade informacije o prirodnim resursima iz kompjutera koji se koriste na visokim nivoima vlada širom sveta.

„Napad … ima [veliki] efekat zbog svog superiornog tehnološkog nivoa koji mu omogućava da se bolje prikrije i preuzme kompromitovanu mrežu, sa ciljem da izvuče informacije“, rekao je za SETimesportparol rumunske Unutrašnje obaveštajne službe Sorin Sava.

U februaru 2012. godine grčka policija je uhapsila osamnaestogodišnjaka osumnjičenog za upad na internet stranu ministarstva pravde, napad za koji je odgovornost preuzela hakerska grupa Anonimus.

Hakeri su postavili saopštenje na internet strani ministarstva protestujući zbog mera štednje u Grčkoj i vladine odluke da podrži međunarodni pakt protiv piraterije.

U oktobru 2012. godine Anonimus je preuzeo odgovornost za kompjuterski napad na internet stranu ministarstva i rekao da je ostvario pristup poverljivim dokumentima i korespondenciji sa međunarodnim liderima.

Na konferenciji 2012. godine, šefovi balkanskih policija složili su se da je međunarodna saradnja neophodna za uspešnu borbu protiv kompjuterskog kriminala. Konferenciju su organizovale crnogorska policija, Međunarodna asocijacija šefova policija i Asocijacija šefova policija jugoistočne Evrope.

Ključ uspešnog reagovanja na porast kriminala leži u saradnji na svim nivoima, i na multilateralnom i na bilateralnom, a posebno u saradnji između policijskih organizacija u regionu i zemalja EU, izjavio je crnogorski premijer Igor Lukšić.

Prema rečima eksperata, za adekvatno hvatanje u koštac sa kriminalom koji se obavlja kompjuterima i koji se sve više odražava na imovinu i bezbednost građana potrebni su saradnja i usavršavanje.

„Trenutna saradnja reflektuje se u razmeni podataka i informacija i zajedničkoj obuci. Sarađivali smo sa svim agencijama za sprovođenje zakona u regionu i saradnja je vrlo dobra“, rekao je Vladimir Urošević, šef odseka za elektronski kriminal u srpskoj policiji, u izjavi za SETimes.

„Kompjuterski kriminal jedna je od najozbiljnijih i najdinamičnijih pretnji nacionalnoj bezbednosti Rumunije i njenih saveznika“, kaže Sava.

Rumunska Unutrašnja obaveštajna služba odredila je borbu protiv kompjuterskog kriminala kao važnu komponentu nacionalne bezbednosti i ostvaruje blisku saradnju sa drugim regionalnim institucijama i inostranim partnerima, kao i sa privatnim entitetima.

Rumunija je usvojila svoju strategiju kompjuterske bezbednosti kako bi se potpuno uskladila sa akcionim planom EU. Nacionalnom strategijom naglašava se značaj državno-privatnog partnerstva i strane saradnje u borbi protiv sve većeg kriminala i poziva se na razvoj sposobnosti upravljanja rizikom i reakcije na kompjuterske napade, uz istovremeno povećanje svesti kod stanovništva.

U Turskoj su vladine internet stranice sve češće predmet kompjuterskih napada od strane grupa kao što su RedHek, Anonimus i lokalne hakerske grupe, koje sve više napadaju poteze vlade na polju domaće i spoljne politike.

Prošle godine je internet strana ministarstva inostranih poslova bila predmet kompjuterskog napada od strane lokalne grupe koja je ukrala lične podatke stranih diplomata u Turskoj. Internet cenzura, u zemlji u kojoj je 55 miliona ljudi na internetu, i dalje je vruća tema za hakere, koji su takođe zaposeli nekoliko internet strana ministarstva pravde i nacionalne policije.

Turska je 2010. uvrstila „bezbednosne kompjuterske pretnje“ u nacionalnu strategiju i ubrzala svoje napore za unapređivanje odbrane od virtualnih napada. Međutim, parlament još nije ratifikovao Konvenciju Saveta Evrope o kompjuterskom kriminalu, pa ne može da preduzme bilo kakvu akciju protiv kompjuterskih napada iz trećih zemalja.

U decembru 2012. godine zemlja je uspostavila svoj prvi Odbor protiv kompjuterskog kriminala u sklopu ministarstva saobraćaja i komunikacija kako bi odlučila koje mere treba preduzeti za jačanje kompjuterske bezbednosti i kako će one biti sprovedene.

Turska takođe pokušava da proširi usavršavanje za kompjutersku bezbednost na univerzitete i zaštiti „pametne sisteme“ autoputeva i mostova od kompjuterskih napada.

„Kompjuterska bezbednost je nacionalni prioritet za Tursku i za sve relevantne učesnike. Ne samo javni sektor, nego i pojedinci i privatni sektor, treba da preduzmu neophodne preventivne mere i da budu svesni te pretnje“, rekao je direktor turske Službe za telekomunikacije Tajfun Adžarer u izjavi za SETimes.

On je takođe rekao da veći broj institucija treba da učestvuje u vežbama kompjuterske bezbednosti kako bi testirale sebe.

Savet Evrope je u novembru 2010. godine, sa sredstvima EU, pokrenuo inicijativu Regionalna saradnja protiv kompjuterskog kriminala. Taj projekat, koji uključuje zemlje zapadnog Balkana i Tursku, i u partnerstvu je sa Rumunijom i Slovenijom, biće okončan sledećeg meseca.

Da bi pojačala kapacitete balkanskih zemalja, inicijativa je radila na unapređivanju regionalnog i međunarodnog sprovođenja zakona i na pravosudnoj saradnji protiv kompjuterskog kriminala.

U sklopu projekta, ministri bezbednosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Turske dogovorili su se da budu partneri u borbi protiv kompjuterskog kriminala.

Dopisnica iz Istanbula Menekše Tokjaj doprinela je ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.