Region radi na rešavanju pitanja pravno nevidljivih osoba

Izvor: Southeast European Times, 19.Nov.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region radi na rešavanju pitanja pravno nevidljivih osoba

Obezbeđivanje građanima identifikacionih dokumenata znači pružanje svim građanima istih prava i mogućnosti, slažu se zvaničnici i stručnjaci.

19/11/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 19.11.2014.

Uz podršku EU, Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) i Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zemlje u regionu identifikuju i registruju „pravno nevidljiva lica“ i izdaju im identifikaciona >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dokumenta.

Oni koji nisu upisani u knjigu rođenih i žive bez osnovnih dokumenata nisu u stanju da ostvare svoja ljudska prava, kao što su pristup zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj pomoći, obrazovanju i glasanju.

Ovo pitanje je posledica regionalnih sukoba, migracija, teških socijalnih i ekonomskih uslova i tranzicionih promena. Većinu tih građana čine Romi.

Prema UNHCR u Srbiji, od 2007. godine romskim građanima izdato je 107.000 ličnih identifikacionih dokumenata. U zemlji je i dalje oko 8.500 pravno nevidljivih građana.

„Rešavanjem ovog pitanja Srbija pokazuje svoju posvećenost zaštiti ljudskih i manjinskih prava. To je značajan korak“, rekao je Davor Rako, predstavnik UNHCR u Srbiji.

„Srbija [radi na] nacionalnom nivou na uspostavljanju osnova za bliskiju saradnju, koordinaciju, planiranje i realizaciju mera koje za cilj imaju pružanje neposredne pomoći pripadnicima romske nacionalne manjine u postupku upisa u matičnu knjigu rođenih. Realizovane su obuke sudija, matičara, kao i zaposlenih u centrima za socijalni rad i policijskim upravama za rad sa ovim licima. Obezbeđeno je pružanje besplatne pomoći, kao i medijska kampanja za pomoć u ovom procesu“, rekla je Jasmina Benmansur, pomoćnica ministra državne uprave, u izjavi za SETimes.

Ona je dodala da je unapređen i pravni okvir, čime su sve neophodne administrativne i sudske procedure oslobođene taksi.

Hrvatski ombudsman Lora Vidović kaže da nastojanja za pomoć pravno nevidljivim građanima treba da obuhvate i one koji su ostali bez statusa tokom sukoba devedesetih godina.

„To pitanje je od ključne važnosti budući da osobe koje nemaju regulisan status državljanstva ne mogu učestvovati u političkom i društvenom životu“, rekla je Vidovićeva za SETimes. „Zato osobe koje nemaju status državljanstva predstavljaju izrazito ugroženu grupu i rešavanje njihovog statusa prvi je korak u ostvarivanju njihovih ljudskih prava.“

Analitičari su takođe rekli da ova grupa zbog svoje ranjivosti predstavlja laku metu za regrutovanje od strane ekstremističkih organizacija. Eksperti kažu da je rešavanje tog pitanja takođe važno za put ka pridruživanju EU i za regionalnu bezbednost.

„Prestanak diskriminacije je osnova za integraciju u EU“, rekla je Olivera Pavićević, saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, u izjavi za SETimes. „Građanin koji nema ličnu kartu nema ista prava i šanse. Vrlo je važno rešiti ovo pitanje i pružiti svim građanima institucionalni identitet.“

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da ljudi koji nemaju identifikaciona dokumenta mogu da se posmatraju kao bezbednosna pretnja i pretnja od nasilja.

„Ako ne postoje lična dokumenta za osobe koje su počinile krivično delo, postojeća kriminološka baza podataka [otisci prstiju, DNK i drugi identifikacioni metodi] nije na raspolaganju“, rekao je Dragaš za SETimes.

Koje korake zemlje u regionu mogu da preduzmu da bi osigurale identifikovanje manjinskog stanovništva? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome. .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.