Region ostvaruje turistički profit i rast

Izvor: Southeast European Times, 30.Jul.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region ostvaruje turistički profit i rast

Vlade ulažu u turističku industriju i mnoge beleže brze rezultate.

30/07/2014

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30.7.2014.

Jugoistočna Evropa je povezana istorijom i tradicijom. Ali, danas je turizam jedna od najjačih spona zemalja ovog regiona, koja bi mogla da podstakne ekonomski oporavak svake od njih, kažu ekonomisti.

Turizam je odličan izvor prihoda, pa se svaka zemlja trudi da privuče što više gostiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Tokom letnje sezone najatraktivnije destinacije za srpske turiste su grčka, crnogorska i turska obala, dok je sam Beograd poznat kao grad dobre zabave, čiji noćni život privlači brojne goste iz bivših jugoslovenskih republika.

Prema rečima srpskog ministra turizma Rasima Ljajića, Srbija je prošle godine zaradila milijardu dolara od turizma. On je dodao da Srbija ne ulaže dovoljno novca u razvoj svog turističkog potencijala.

„Moramo da investiramo u infrastrukturu, pre svega u puteve, jer su loši putevi ono što primorava turiste da zaobilaze Srbiju“, izjavio je Ljajić za SETimes, dodajući da bi Srbija zaradila više od turizma kada bi u njega više uložila.

Turizam je i dalje jedna od najperspektivnijih grana ekonomije u Bosni i Hercegovini (BiH). Prema turističkoj industriji, prihodi od turizma u BiH prošle godine su iznosili 500.000 evra.

„Sigurno je da su prihodi od turizma u Bosni i Hercegovni u proteklom periodu značajno uticali na ukupnu ekonomiju zemlje. Takođe, treba istaći da se veliki deo prihoda od turizma ne prikazuje kroz legitimne finansijske transakcije i zato je teško govoriti o stvarnim efektima na ekonomski život zemlje“, rekla je Asja Hadžiefendić-Mešić, portparolkaTurističke zajednice Bosne i Hercegovine, u izjavi za SETimes.

„Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za razvoj najnovijih oblika turizma, koji uključuju uživanje u netaknutoj prirodi. Neki od njih su ruralni turizam, avanture na vodi, planinski i agroturizam. Takođe, imamo veliki potencijal za razvoj hodočasnog turizma, s obzirom na raznovrsnost vera, običaja i istorije“, rekla je Marija Knežević sa Fakulteta turizma i hotelijerstva u Banja Luci.

Subvencije koje makedonska vlada daje za turizam u poslednjih nekoliko godina, kao i reklamne kompanije za promovisanje zemlje kao turističke destinacije, doneli su očekivane rezultate. Prošle godine se broj turista povećao za 47.000, a prihodi od turizma premašili su 110 miliona evra.

Aleksandar Dimovski, vlasnik suvenirnice u Staroj čaršiji u Skoplju, kaže da je odlučio da otvori radnju zbog povećanja broja turista .

„Dizajniram keramičke suvenire. Moja devojka i ja bili smo nezaposleni. Ali, nakon što su nas informisali o beneficijama koje bismo imali kao zanatlije, odlučili smo da otvorimo prodavnicu. Broj stranih turista raste svake godine, tako da sada imamo četiri radnika i dobro zarađujemo“, rekao je Dimovski. „U Skoplju svakog dana možemo da vidimo grupu turista koji koriste usluge turističkih vodiča i upoznaju se sa istorijom grada, ali i zemlje.“

U prvih šest meseci 2014. godine Hrvatska je imala 4 miliona posetilaca i 16,1 miliona noćenja. U poređenju sa prvih šest meseci 2013. godine, to znači da je bilo 6,6 odsto više dolazaka i 4,8 odsto više noćenja.

„Turisti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Hrvatske poznaju i dolaze u velikom broju tokom letnjih meseci, a želimo da im približimo i niz drugih opcija koje Hrvatska nudi tokom cele godine“, rekla je Eva De Zan, portparolka Ministarstva turizma, u izjavi za SETimes. „Mala razdaljina i mogućnost dolaska autom neke su od prednosti koje nudimo susednim i evropskim zemljama, a upravo radimo na stvaranju dodatnih ponuda kao što su zdravstveni turizam, adrenalin, golf i biciklistički turizam i celogodišnji turizam u našoj zemlji.“

Dopisnici Bedrana Kaletović iz Tuzle, Dražen Remiković iz Podgorice, Kruno Kartuš iz Osijeka i Marina Stojanovska iz Skoplja doprineli su ovom izveštaju.

Koja su vaše omiljena mesta za odmor u jugoistočnoj Evropi? Dodajte svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.