Region: U Sloveniji do kraja godine možda proizvodnja vakcina; U Hrvatskoj zaraženo još 1.800 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021, 12:11

Region: U Sloveniji do kraja godine možda proizvodnja vakcina; U Hrvatskoj zaraženo još 1.800 ljudi

Slovenačka vlada je u pregovorima sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom "Novartis" o proizvodnji vakcina protiv kovida-19 u Sloveniji, piše danas ljubljanski list "Delo".

O toj su mogućnosti nedavno govorili slovenački ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske kompanije "Lek" koja je u vlasništvu "Novartisa", prenosi Hina.

Intenzivni kontakti slovenačke vlade sa "Novartisom" o tome traju već nekoliko meseci, pošto se predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slovenačke vlade Janez Janša još u maju sastao sa Ričardom Sejnorjem, direktorom "Sandoza", generičkog odeljenja "Novartisa", najavivši tada da bi proizvodnja vakcina u Sloveniji mogla početi pre kraja ove godine, navodi vodeći slovenački list.

Pregovori se odnose na uslove poslovanja u Sloveniji i njen poreski sistem, a ne na moguće finansijske podsticaje investiciji "Novartisa" u Sloveniji, piše "Delo".

U "Leku" su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje vakcina i bioloških lekova, naveli da to "aktivno ispituju".

Sastanke sa predstavnicima "Leka" i kontakte sa švajcarskim vlasnikom slovenačke farmaceutske kompanije potvrdilo je i slovenačko ministarstvo zdravstva.

U Hrvatskoj zaraženo još 1.800 ljudi

U protekla 24 časa u Hrvatskoj je od posledica kovid infekcije umrlo 13 ljudi, a registrovano je 1.812 novih slučajeva zaraze od 10.978 testiranih, saopštio je danas Štab civilne zaštite.

Aktivno je 8.389 slučajeva. Među njima je 706 pacijenata na bolničkom lečenju, od kojih 87 na respiratoru.

Do danas je u Hrvatskoj ukupno zabeleženo 395.097 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih je 8.539 preminulo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pregovori o proizvodnji vakcina protiv kovida u Sloveniji

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Sep.2021

LJUBLJANA - Slovenačka Vlada je u pregovorima je sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom "Novartis" o proizvodnji vakcina protiv kovida u Sloveniji, piše "Delo".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.