Region: U Crnoj Gori vakcinsano 6,1 odsto stanovništva; Banjaluka: Ukinuto obavezno nošenje maske na otvorenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2021, 11:16

Region: U Crnoj Gori vakcinsano 6,1 odsto stanovništva; Banjaluka: Ukinuto obavezno nošenje maske na otvorenom

Slovenačcka vlada je napravila nekoliko izmena po pitanju restriktivnih mera na granicama, uključujući da dozvoli ulazak na njenu teritoriju bez karantina osobama koje su primile vakcine Sputnjik V i Džonson i Džonson, pod uslovom da su primili prvu dozu pre najmanje 21 dan, javila je danas agencija STA.

Ulazak bez karantina ili besplatan test je već moguć za osobe koje pokažu dokument da su vakcinisani Fajzerom, Modernom ili AstraZenekom.

Na sednici održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sredu, vlada je takođe odlučila da se vreme tranzita kroz Sloveniju poveća sa šest na 12 sati i dodala na listu poslova zbog kojih ljudi mogu da uđu hitno bez karantina ili da se besplatno testiraju na ulasku.

Đaci stariji od 15 godina koji svaki dan prelaze granicu i osobe koje ih vode u školu više neće morati da se testiraju na nedeljnom nivou, ukoliko se odmah vrate u Sloveniju nakon što ostave đake u inostranstvu.

Bez karantina ili sa negativnim PCR testom u prethodna 72 sata mogu da uđu osobe iz Evropske unije, ukoliko rade kao pazitelji ili kućni pomoćici osobama kojima je potrebna pomoć, ili da rade na održavanju privatne imovine koju poseduju, iznajmljuju ili koriste.

Sa crvene liste su skinuti Portugalija i Velika Britanija, dok je bilo promena za određene administrativne jedinice Danske, Finske, Francuske, Italije, Norveške i Španije.

Hrvatska produžila važnost epidemioloških mera od marta

 Hrvatska je danas produžila trajanje epidemioloških mera doneti krajem marta, a šef Nacionalnog štaba Davor Božinović nije isključio mogućnost i uveđenje restriktivnijih, ali samo na niovu županija.

“Znate da danas ističu mere. Mi ćemo ih danas produžiti”, rekao je Božinović.

"Opcija strožih mera nije isključena, ona je možda isključena na nacionalnom niovu, ali u županijama je situacija različita i nema puno logike donositi nacionalnu meru koja će biti stroža i primenjivati se u onim županijama koje su pravovremeno krenule sa zahtevima prema Nacionalnom štabu", rekao je Božinović na konferenciji za novinare nakon sednice vladinog naučnog saveta za koronu.

Crna Gora: Vakcinsano 6,1 odsto

U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 37.519 osoba, odnosno 6,1 odsto stanovništva, a drugu dozu 13.290 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

Od srede je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 320 osoba, a drugu dozu 1.196 ljudi.

Za vakcinaciju protiv korona virusa prijavljene su 91.333 osobe, odnosno 14,5 odsto stanovništva, prenosi RTCG.

Banjaluka: Ukinuto obavezno nošenje maske na otvorenom

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluka konstatovano je danas da je na dnevnom nivou zabeležen blagi pad broja zaraženih i da nošenje maske na otvorenom više nije obavezno.

Štab je ocenio da je trenutna epidemiološka situacija u gradu i dalje nepovoljna, pa je građanima preporučeno da se, radi zaštite zdravlja, pridržavaju propisanih mera, prenosi RTRS.

U Banjaluci su, prema odluci Štaba, dozvoljena i javna okupljanja na otvorenom do 30 ljudi.

Iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske saopšteno je da je danas u Banjaluci 90 lica zaraženo korona virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.