Reformistička koalicija verovatni pobednik izbora u Bugarskoj

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 20:30

Reformistička koalicija verovatni pobednik izbora u Bugarskoj

Reformistička koalicija bivšeg premijera Kirila Petkova najverovatniji je pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete agencije Galup.

Ankete pokazuju da koalicija partija Nastavljamo sa promenama i desničarska Demokratska Bugarska imaju 25,3 odsto, dok GERB, bivšeg premijera Bojka Borisova, ima 24,7 odsto, preneo je AP.

Inicijalni rezultati se očekuju u ponedeljak, ali bi moglo da prođe nekoliko dana pre nego što se objave zvanični rezultati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukoliko se potvrde izlazne ankete, kolaicija na čijem čelu je Petkov dobiće mandat da formira vladu.

Očekuje se, međutim, da će mu biti težak zadatak da nađe saveznike i formira većinu u skupštini, dodaje američka novinska agencija.

Politički analitičari su u prvim komentarima predvideli da rezultati, koji se ne razlikuju značajno od prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora tokom protekle dve godine, mogu da dovedu do održive koalicije, a nisu isključili ni mogućnost novih izbora.

Bugarski savez Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska (CC-DB) nisu se oglašavali večeras povodom izlaznih anketa nakon današnjih parlamentarnih izbora, već su saopštili da će sačekati da se glasovi izbroje, pa će da komentarišu.

"Komentarisaćemo izbore kada budemo imali rezultate, što se neće desiti danas", naveli su iz CC-DB, prenela je bugarska agencija BTA.

CC-DB su u početku glasanja vodili u izlaznim anketama, međutim, nakon što je prebrojano više glasova, pali su na drugo mesto iza koalicije GERB-UDF, koji predvodi bivši premijer Bojko Borisov.

Ni u GERB-u nisu dali zvanične komentare nakon tri od četiri izlazne ankete.

Jedini komentar dala je portparolka GERB-a Sevdalina Arnaudova koja je rekla da je najviše što je savez CC-DC postigao u pokušaju da pobedi je da budu rame uz rame sa GERB-om.

Izlazne ankete Galup grupe pokazale su da je koalicija CC-DC osvojila 25,6 odsto, dok je GERB-UDF osvojio 24,8.

Inicijalni rezultati petih prevremenih izbora u prethodne dve godine biće poznati sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PREVREMENI IZBORI U BUGARSKOJ Izlazna anketa: Koalicija Kirila Petkova verovatni pobednik

Izvor: Blic, 02.Apr.2023

Reformistička koalicija koju vodi bivši premijer Kiril Petkov najverovatniji je pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete agencije Galup. Ankete pokazuju da koalicija partija Nastavljamo sa promenama i desničarska Demokratska Bugarska imaju 25,3 odsto, dok GERB,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.