Izvor: Danas, 14.Jan.2015, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma pravosuđa pod lupom

Beograd - Republičko javno tužilaštvo je svojim rešenjem obavezalo tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da sprovede istražne radnje na osnovu krivične prijave protiv prvog sastava Visokog saveta sudstva (VSS), smatrajući da je odluka tužioca da odbaci istu zasnovana na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, piše u odluci Republičkog tužilaštva.

Rešenje Javnog tužilaštva sadrži i obavezno uputstvo u kom se tužiocu za organizovani kriminal >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nalaže da po krivičnoj prijavi predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića i sudija Novice Pekovića, Janka Lazarevića i Zorana Tatalovića, ispita sve relevantne sagovornike i prikupi neophodne podatke.

Tužilac za organizovani kriminal je odbacivanje krivične prijave temeljio na činjenici da su zapisnici sa sednica Visokog saveta sudstva isuviše opšteg sadržaja i da ne sadrže konkretne podatke o pojedinim kandidatima koji nisu izabrani na sudijske funkcije. Dodaje se i da su sednice VSS bile zatvorene za javnost i da stoga nema potrebnih informacija. Ipak, nedostatak pouzdanih podataka, prema stavu Republičkog javnog tužilaštva, nije ubedljiv razlog za odustajanje od dalje istrage, već, naprotiv, podstrek da se intenzivnijim istražnim radom dođe do podataka. U tu svrhu, Republičko tužilaštvo je obavezalo tužioca za organizovani kriminal da razgovara sa okrivljenima i oštećenima, kao i zaposlenima u pravnoj službi Visokog saveta sudstva. Takođe, tužilac se upućuje da razmotri izveštaje eksperata i stručnih organizacija, imajući u vidu da je reforma pravosuđa iz 2010. godine bila pomno praćen događaj, kako od strane domaće, tako i inostrane javnosti.

Bivša ministarka pravde Snežana Malović, koja je bila u sastavu prvog saziva VSS, istakla je u ranijoj izjavi za Danas da podnošenje ove krivične prijave predstavlja još jedan od načina kojim se pokušava zamena teza.

- Ovo je još jedan od načina kojim se pokušava zamena teza i da se sakriju, odnosno prenebregnu svi oni propusti koje su sudije činile i zbog kojih ih je Visoki savet sudstva označio kao nestručne i nedostojne. Sve što imam da izjavim s tim u vezi nalazi se u obrazloženjima koje je sačinio VSS - naglasila je Malovićeva, komentarišući podnošenje krivične prijave.

S druge strane, advokat Duško Stojanović, pravni zastupnik podnosioca krivične prijave, isticao je u medijima da je razlog zašto je podneta krivična prijava bila želja podnosilaca, da se takve stvari, kao što su bila masovna i neustavna razrešenja sudija, više ne dešavaju. On je dodao da je većina sudija koja je odlukom prvog saziva Visokog saveta sudstva ostala bez funkcije, tužila državu i da su u najvećem broju slučajeva dobili postupak i nadoknadu za vreme koje su nezakonito proveli bez posla.

Sutra sednica Skupštine AK Beograda

Sednica Skupštine Advokatske komore Beograda na kojoj beogradski advokati treba da odluče o prihvatljivosti sporazuma sa Ministarstvom pravde biće održana sutra u Sava centru. Dan kasnije, isto će učiniti i članovi Skupštine Advokatske komore Srbije na sednici koja će biti održana u Domu sindikata.

Prvi sastav Visokog saveta sudstva

Krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom reforme pravosuđa i štete od 1,5 milijardi dinara podneta je protiv članova prvog saziva Visokog saveta sudstva. U toj instituciji su, pored bivše ministarke Malović, sedeli i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Nata Mesarović, Jelena Borovac, istražni sudija Vučko Mirčić, Biljana Tošković, Nadica Jovanović, Đurđina Bjelobaba, bivši predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Boško Ristić, Dejan Ćirić i Predrag Dimitrijević.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.