Reforma Bolonje na Beogradskom univerzitetu!

Izvor: Mondo, 03.Okt.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma Bolonje na Beogradskom univerzitetu!

Nova rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže da joj je prioritet reforma i preispitivanje primene bolonjskog sistema.

Početak akademske godine poklopio se i sa zvaničnim početkom mandata nove rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović. Rektorka kaže za RTS da joj je cilj da se tokom njenog mandata popravi mesto Univeziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, kao i da se preispita primena bolonjskog sistema.

Nova rektorka Beogradskog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ivanka Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da je došlo do neznatnog pada na Šagojskoj listi i to je, kako kaže, posledica lošeg načina finansiranja naučno-istraživačkog rada.

"To je ključni faktor koji će se rešiti novim Zakonom o naučno istraživačkom radu, a i novim Zakonom o fondu za nauku. Očekujemo da će to učiniti situaciju mnogo boljom", kaže rektorka.

Dodaje da će se efekat na Šangajskoj listi osetiti tek za dve godine, tako da u narednom periodu možemo očekivati i dalje mali pad, ali sa tedencijom oporavka.

Na početku mandata, nova rektorka je navela da će joj jedan od prioriteta biti reforma i preispitivanje primene bolonjskog sistema.

Komentarišući tu izjavu, Popovićeva je rekla da je cilj da studentima bude bolje, da lakše savlađuju gradivo i da zajedno sa svojim nastavnicima studiranje na osnovim studijama učine kraćim.

"To znači – malo dinamičnija nastava. Takođe, znači i preispitivanje predmeta, u smislu da li su oni opterećeni studentskim obavezama na onaj način kako je zamišljeno ili je previše nastavnog sadržaja stavljeno u predmete i da treba da se urade preraspodele", rekla je Popovićeva.

 Preispitivanju predmeta pristupiće Studentski parlament i fakulteti Univeziteta u Beogradu, jer bez studenata, kaže, ne može da se završi taj posao.

Takođe, Popovićeva je rekla da će se raditi i na povećanju stranih studenata.

Podseća da trenutno imamo pet odsto onih koji se mogu nazvati strancima. To je oko 5.000 studenata, što je relativno veliki broj za Univerzitet kao što je naš, kaže Popovićeva.

"Zbog demografskih trendova naše zemlje, kandidata za studiranje biće sve manje, tako da smo otvoreni za studente sa strane, a za naše studente bi bilo dobro da imaju iskustva sa stranim studentima i predavačima. Iz tog razloga je važno da povećamo broj stranih studenata", kaže rektorka.

Osvrnula se i na jučerašnje hapšenje predsednika Univerziteta sportskog saveza Srbije Siniše Jasnića zbog sumnje da je proneverio novac te organizacije.

"Verujem da će istražni organi vrlo pažljivo pristupiti analizi situacije. Naš problem sa Sinišom Jasnićem je zbog zloupotrebe imena i grba Univerziteta u Beogradu i taj problem još uvek nije raščišćen i nastavićemo da radimo na tome", ističe Popvićeva.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.